h

Nieuws uit 2023

31 januari 2023

SP stelt schriftelijke vragen over de kwijtschelding gemeentelijke belastingen

De SP komt schrijnende gevallen tegen van mensen, die sparen om zelf een verhuizing te kunnen betalen en daardoor de kwijtschelding mis lopen. Een alleenstaande man, die spaart om de dierenartskosten voor zijn hondje te kunnen betalen, want het hondje wordt al wat ouder. Maar daardoor ook de kwijtschelding gemeentelijke belastingen mist. Dit zijn zo maat twee voorbeelden uit de praktijk, van mensen die de SP bellen voor hulp hierbij.

Mensen hebben tegenwoordig meer financiële buffer nodig om tegenslagen op te kunnen vangen, aldus de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden. En de SP is het daar hartsgrondig mee eens.

Het Rijk heeft de vermogensgrens in 2022 dan ook opgetrokken. Nog geen vetpot, maar beter dan het was.

De SP heeft daarom de gemeente Assen (het college) gevraagd

  1. of het klopt dat de gemeente Assen nog een vermogensgrens voor alleenstaanden hanteert van €1500 terwijl dit in 2022 al wettelijk is aangepast naar €1750? En dat het normbedrag ook voor alleenstaande ouders en echtparen  niet naar boven is aangepast in 2022?
  2.  Is het college het met de SP eens dat ook de gemeente Assen per 1 januari 2023 deze verruiming van eigen vermogen, zowel voor alleenstaanden als eenouder-gezinnen en echtparen, moet invoeren op het toegestane maximum?

Wat gaat het college doen om dit met spoed in te voeren?

Wat gaat de gemeente doen om mensen, die wel onder de nieuwe vermogensgrens vallen, maar zijn afgewezen op het oude normbedrag, alsnog te compenseren over 2022?

Jannie Drenthe,
fractievoorzitter SP Assen
 

Lees verder
10 januari 2023

Superzaterdag: de SP gaat de buurt in met de energie volkspetitie

Energie is een basisvoorziening. Iedereen heeft energie nodig en wil dat het liefst gewoon zo goedkoop en schoon mogelijk. Omdat onze energievoorziening is geprivatiseerd, hebben we er nu niets meer over te zeggen. Commerciële bedrijven verhogen onze energierekeningen en worden lachend rijk, terwijl wij in de kou zitten. Dit moet anders. Daarom gaan we onze energie weer zelf organiseren. Zodat we de energierekening kunnen verlagen en zeggenschap hebben over het investeren in schone energie. Hiervoor organiseren we een Volkspetitie.

Al ruim 100.000 mensen tekenden de Volkspetitie om de rekening te verlagen en de energie te nationaliseren. En het aantal loopt nog steeds op! Dit succes maken we samen, en daar gaan we ook samen mee door.

Op 14 januari organiseert de SP een SuperZaterdag en voegen we nog duizenden handtekeningen toe. Op 13 plekken gaan we in het land de straat op om steun op te halen voor de Volkspetitie om onze energie
te nationaliseren. In Leeuwarden, Winschoten, Hengelo, Almere, Utrecht, Arnhem, Tilburg, Nissenwaard, Haarlem, Maastricht, Venlo, Middelburg en ook in de wijk Peelo in Assen.

Lees verder

U bent hier