h

Blog Jelle Hofstra

21 maart 2019

Voor de troepen uit

Bent u zich ook achter de oren aan het krabben? Goed verhaal, , frisse partijleider, een landelijk ingestoken mooie campagne, op de valreep nog een knieval van de coalitie voor onze anti-markt benadering in de zorg en weer achteraf gelijk gekregen, bedankt! De referendumoproep aan de kiezers heeft gewerkt, de coalitie is afgedroogd, alleen niet door ons.............

Wij zijn procentueel de grootste verliezer, ook nu de definitieve uitslag er nog niet is, kunnen we zeggen dat we zijn gehalveerd, misschien nog erger. Ik las een eerste reactie van Tiny Kox. Deze verkiezingen gingen niet over SP onderwerpen? Pardon? Rechtvaardige verdeling van de lasten van de energietransitie, grote vervuilers dragen niet voldoende bij, geen onderwerp in onze campagne? We gingen hierin samen met Groen links, wel winnaar. Migratie niet ons onderwerp, met een groot deel van onze achterban in wijken waar ze de grootste problemen ondervinden door migratie, dan zou het toch ons hoofditem moeten zijn, denk je, waarom waren het dan niet onze verkiezingen?

Er is onvrede, er is angst, onzekerheid, juist in dat deel van onze samenleving dat op het bestaansminimum leeft. Juist daar heeft de SP zich traditioneel juist voor ingezet, maar in plaats van een ruk naar links, zien we juist het tegenovergestelde gebeuren.

Je gaat dan denken. Gelooft men niet meer in een andere, eerlijker, wereldorde, of is men te bang om te verliezen wat men heeft? De Schotten waren destijds te bang om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen, niet omdat ze niet onafhankelijk wilden worden, maar bang voor banen en pensioenen. Nu met de Brexit ellende hebben ze spijt.

De Amerikanen waren het zat uitgebuit te worden door een steeds rijker en sterker wordende elite en kozen juist voor een steenrijke persoon, die zijn hele leven niets anders heeft gedaan dan dat.

Lees verder
26 februari 2019

Het referendum is dood, leve het referendum

Lastig toch, mondige burgers. Nog lastiger, activistische burgers, burgerlijk ongehoorzame burgers. Vooral voor bestuurders die ver van die burgers af staan. Hun zorgen niet begrijpen, of er niet van willen horen, omdat het niet in hun belang is. Het is een kip en ei verhaal. Hoe dover het bestuur, des te harder roepen de burgers. Er was eens een referendum, de uitslagen kwamen zo slecht uit, dat het zo snel mogelijk de nek werd omgedraaid. Nu gaat het om de provinciale verkiezingen en indirect om de samenstelling van de 1e kamer. Meer dan de helft van de kiezers trekt onverschillig zijn schouders op en neemt niet de moeite te stemmen. Het provinciale staat ver van je af, denken ze. Het gaat om ruimtelijke ordening, onderhoud van wegen en kanalen, dingen die ongeacht de kleur van het bestuur immers toch wel gebeuren. Toch is dat maar ten dele waar. De provincie beheert bijvoorbeeld een flinke subsidiepot. Gaan we dat aan ijsbanen besteden, of aan sociale projecten. Gaan we voorrang geven aan burgerinitiatieven of aan projectontwikkelaars bij de afbouw van fossiele energie? We hebben een commissaris van de koning die met de botte bijl de sociale werkplaatsen sloopte, sociaal tegenwicht is in Drenthe dan ook meer dan gewenst.

Lees verder
18 januari 2019

Klimaattomaat

Is het u ook opgevallen? Nu de klimaatmaatregelen steeds duidelijker worden, wordt er ook steeds meer tegen geageerd. Niet alleen uit de hoek van de klimaatontkenners, maar ook door wetenschappers, die juist voor maatregelen zijn. Politiek gaat het rommelen. Klaas Dijkhof liet maar weer eens een milieuonvriendelijke ballon op. Eerlijk gezegd weet ik het niet meer. Er komt nu zoveel op ons af, dat we, net als bij de gasproblematiek in Groningen, in een bestuurlijk impasse dreigen te raken. De eerste vraag die zich in Nederland vanzelfsprekend aandient is: Wie gaat dat betalen? U en ik vrezen, de bankencrisis in gedachten, al weer het ergste.

Een greep uit de klimaatdiaree die over ons wordt uitgestort: Met windmolens en zonne-energie gaan we nooit onze energiebehoefte dekken. Zonneparken gaan ten koste van kostbare landbouwgrond. Ons elektriciteitsnet kan het niet aan. Elektrische auto's zijn helemaal niet klimaatvriendelijk en alleen beschikbaar voor rijken. Het armste deel van onze bevolking kan de energietransitie niet betalen. Gas is helemaal niet milieu-onvriendelijk . Warmtepompen zijn te duur en niet effectief gedurende de winter..........................

Lees verder
1 januari 2019

2019

Een goed 2019 allemaal, in één van de gelukkigste landen op deze aardbol. Voor de jaarwisseling wenste onze voorzitter ons nog een  strijdbaar jaar. Ik dacht even, wat is er nog te strijden in dit gelukkige land? Slaan we door ons taalgebruik de plank misschien mis? Wie spreken we nog aan met termen als rechtvaardigheid en eerlijk delen? We zijn immers allemaal tevreden. Nou ja, een handjevol gele hesjes kwam wat morrend hier en daar samen, maar die mensen zijn pas gelukkig als ze wat te zeuren hebben, weer een paar lui gelukkiger dan ze al waren, toch?  Nou..... ook in ons o zo gelukkige landje is nog genoeg te doen. Las u ook dat KPN iets heeft bedacht om de CAO te ontduiken en dat ze ons verzekerden dat het allemaal legaal was? Dat ze bij dat bedrijf  nog steeds niet door hebben dat legale diefstal  gewoon fout blijft, omdat je werkers niet waardeert en aandeelhouders, die niet werken wel. Dat multinationals weigeren belasting te betalen, heel legaal allemaal hoor, want waar heb je anders dure fiscalisten voor, maar de bestuurders nog steeds niet door hebben dat ze ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben? ING bijvoorbeeld, Shell, Unilever? Dus 2019 het jaar van werkelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen! Afgesproken? Mwah, voor de zekerheid zou ik toch maar lid worden van een vakbond èn een rood SP hesje klaar leggen in de kast. Het mag wat mij betreft wel wat minder zuur bij ons het komende jaar. Natuurlijk, we zijn geschokt door al het onrecht, maar we kennen het gezegde: C’est le ton qui fait la musique. Dus als de muziektop in de tweede kamer wordt bepaald, dan doen we gewoon mee, desnoods met heavy metal alla Emile en zijn we wat minder geschokt en leggen we met wat meer humor de vinger op de zere plek. Krijgen we nòg meer leden erbij. Een vrolijk èn rechtvaardig 2019.

Lees verder
4 november 2018

De BV Nederland

Een land besturen als een onderneming. Aanhangers van de Neoliberale politiek noemen ons land dan ook graag een BV. Het machtigste land ter wereld als sch(tw)itterend voorbeeld. Nu kan ik als neosocialist een ideologisch verhaal beginnen over de voor- en nadelen van een dergelijke visie en in navolging van Marijnissen en Roemer een trits tegenargumenten aan kunnen voeren, maar dat hoeft helemaal niet! De uitvoerders van de Nederland BV politiek bewijzen zelf hun ongelijk, keer op keer. De voorbeelden zijn zo langzamerhand niet aan te slepen. Terwijl ondernemingen zich bezinnen op hun maatschappelijk rol binnen de samenleving en de eerste, zij het nog wat wankele, stappen zetten op het gebied van maatschappelijk- en duurzaam ondernemen, hanteert deze regering nog de lijn van de keiharde kapitalistische markteconomie, die uitgaat van zelfregulering. Als je iets maakt of een dienst aanbiedt waarvan de vraag verminderd, of te duur wordt, donder je gewoon om. Je hebt geen bestaansrecht meer, maatschappelijk belang of niet. Met de invoering van de marktwerking, geldt dit ook voor de zorgsector. Dus laat de VVD minister Bruins ziekenhuizen omvallen en reduceert het maatschappelijk belang tot 'een stapel stenen', verliesgevende stenen, dus overbodig. Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen? De verontwaardiging was groot. Zo groot, dat je je gaat afvragen of veel kiezers zich realiseren wat de maatschappelijke consequenties zijn van hun stemgedrag. What you see is what you get! Er stromen wat mij betreft teveel krokodillentranen. Studenten met hoge schulden, de piepende en krakende publieke sector, de malaise in de zorg, het was allemaal te voorzien. Zolang we in meerderheid neoliberaal stemmen gaat het gewoon zo door. Waren er met een nationaal zorgfonds geen ziekenhuizen omgevallen? Ook onder een andere regime is er vast ook herverdeling van zorg nodig, maar ik weet wel zeker dat er geen patiënten van de één op de andere dag hadden moeten worden verplaatst en zorgpersoneel zonder loon op straat was komen te staan. Dat zijn namelijk de wetten van de markt. Een maatschappij puur afgestemd op winstbejag. Wat een armoe! Wen er maar aan, of stem sociaal!

Lees verder
16 oktober 2018

SepTTember

Voor het het tweede jaar achtereen waren we afgelopen maand elk weekeinde thuis, in plaats van op de boot. Vorig jaar op Witterzomer, nu in ons nieuwe huis in Diepstroeten. Mooie wijk, gevarieerde bouw, veel groen. En wat hadden we een prachtig weer, uitzonderlijk warm, wat je ook wel weer een ongemakkelijk gevoel geeft. Je ziet de ijskappen in gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Weer dus wat uitnodigt om buiten te zijn. Is er door de week veel lawaai, want er wordt nog steeds gebouwd, het weekeinde genieten de hardwerkende bouwvakkers, straatmakers en grondwerkers van hun verdiende rust. Wij ook zou u denken. Nou nee. Het is deze maand namelijk elk weekend raak op het TT circuit, ondermeer de Britisch superbikes. Dat begint al op vrijdag met trainingen en eindigt zondagmiddag laat. Als ik het geluidsniveau in aanmerking neem in Diepstroeten, hoe moet het dan wel niet zijn in je achtertuintje in Baggelhuizen? Waarschijnlijk net zoals vorig jaar zittend voor het chaletje op Witterzomer. Geen doen! Vandaag een juichend verhaal van onze burgervader in het Dagblad over het grote belang van het TT circuit, de gewenste komst van de Formule 1 met de bijbehorende miljoenenomzet. Maar dan wel binnen de milieuregels.................. Wordt u er ook wantrouwig van? Vraag de omwonenden van Schiphol hoe het is om tegen het economisch belang te vechten. Groei is immers de norm. Het zal vrees ik met het TT circuit niet anders gaan. Volgend jaar ga ik hopelijk weer zeilen. Wat doet u?

Lees verder
13 april 2018

Governance by Tweet

Na de komst van de computer zijn de sociale media de volgende technologische ontwikkeling met grote sociale en maatschappelijke gevolgen. We zien het in het dagelijks leven. Appende tieners op de fiets maken het verkeer onveilig. Stelletjes zitten in het restaurant tegenover elkaar in hun telefoon gedoken en iedereen lijkt wel de concentratieboog van een muis te hebben, zo snel zijn we al weer afgeleid. Tuurlijk, het contact met verre vrienden of familie leeft op, na jaren van alleen een kerstkaartje. En het gaat ook zo goed met iedereen. Men eet verrukkelijk, maakt verre reizen, is super fit en gezond, kleedt zich modieus en bewoont huizen ingericht naar de nieuwste trends. Verder kunnen we over alles en nog wat onze mening ventileren en dat doen we dan ook. Alle frustratie wordt er zonder gene uitgegooid. De onderbuik van de samenleving was nog nooit zo zichtbaar. Ook politici reageren primair op alles wat er op de wereld voorvalt. Trump spant voorlopig de kroon. Hij regeert per Tweet. Ontslag van talloze medewerkers, conflicten met zijn eigen ministeries vanwege de Mueller probe, internationale diplomatie, persoonlijke frustraties, handelsoorlogen en zelfs raketaanvallen worden per smartphone aangekondigd. Overigens dat laatste werd per Tweet weer wat afgezwakt. Je kunt er van zeggen en vinden wat je wilt, maar het is de realiteit. Net zoals de beïnvloeding van kiezers via dezelfde sociale media, met gerichte media campagnes en nepnieuws berichten. Let wel, voor een groot deel van de jongere generatie zijn de sociale media de enige bron van informatie. Dat zou niet moeten zegt u, laten ze de krant gaan lezen, maar het is realiteit, net als de Twitter president. Maar er is iets aan het veranderen. Zuckerberg van Facebook zat al in de beklaagdenbank, de Russen liggen onder een vergrootglas en ook een lid van de SP Assen had een Twitter schandaaltje. Laten we hopen dat door dit soort incidenten het zelfreinigend vermogen van de sociale media wordt geactiveerd en dat gebruikers er beter mee leren omgaan. Of je zegt gewoon je Twitteraccount op zoals het genoemde SP lid. Zou die president ook nodig moeten doen.

Lees verder
9 maart 2018

Er valt wat te kiezen

Het nieuwe verkiezingsprogramma van de SP Assen is goedgekeurd door de leden. Er zit een enthousiaste, compleet nieuwe ploeg, klaar om de komende vier jaar in de Raad het SP geluid te laten horen. Het zou prachtig zijn als we onze mooie plannen binnen het College in uitvoering kunnen krijgen.

Lees verder
14 februari 2018

HALBE Wahrheiten

Wie met pek omgaat wordt ermee besmet. Met Rutte als lichtend voorbeeld, is er weer een liegende VVD'er gesneuveld als bewindsman. Diezelfde Rutte die keihard loog over de verhoging van het eigen risico in de zorg tegenover een verbijsterde Emile Roemer, in de aanloop naar zijn Rutte I kabinet. Wegrakende bonnetjes van een schimmige deal met een crimineel, frauderende volksvertegenwoordigers, een leugentje om bestwil moet kunnen. Politiek is vuile handen maken. Roemer werd door veel kiezers te aardig en tè betrouwbaar gevonden voor een premier. In de Verenigde Staten zit de grootse leugenaar sinds tijden nog stevig achter zijn bureau in het Oval Office. Kennelijk verwacht de kiezer bedrogen te worden, zolang hij er zelf baat bij denkt te hebben. Zijlstra dacht het vijandbeeld van (Groot)Rusland even op te poetsen met een 'ik was er zelf bij 'verhaal, dat als we de oorspronkelijk bron moeten geloven, ook nog eens een misinterpretatie was. Bovendien kwam de persoon in kwestie zelf met zijn verhaal naar buiten, dus hoezo de noodzaak van bronbescherming? Die HALBE Wahrheit is eine ganze Lüge, aber HALBE war noch nicht auf die Hälfte! De timing kon niet slechter, nu het steeds meer gaat over nepnieuws en wat hier tegen te doen en we ook nog een appeltje te schillen hebben met de Russen over MH17. Halbe's analyse achteraf was juist. Hij was in dat licht niet meer geloofwaardig als bewindsman. Rutte maakte de zoveelste 'verkeerde inschatting' van de politieke consequenties. Geen wonder van de man die al teveel heeft weggelachen. Is er wel iemand die de waarheid nog in pacht heeft? Laat 10 getuigen een filmpje zien en het navertellen en je krijgt 10 verschillende verhalen. Onze interpretatie van gebeurtenissen wordt gekleurd door vooroordelen en eigenbelang. Wij Nederlanders worden buiten onze grenzen vaak als bot en te direct ervaren. Leugentjes om bestwil zijn maar al te vaak het smeermiddel in relaties. De waarheid is daardoor een rekbaar begrip. Werden we vroeger geplaagd door een gemis aan informatie, nu worden we overspoeld en kunnen we vaak de bron niet achterhalen of checken of het wel klopt. Nu is er dan de roep om overheidsingrijpen met minister Ollongren voorop. Maar bedenk wel, elke ingreep in deze informatiestrooom krijgt al gauw een vermoeden van censuur. In Turkije kunnen ze daar inmiddels over meepraten. Het begint bij onszelf. Door kritisch te blijven en als SP aan te dringen op de instandhouding van een sterk journalistiek klimaat, zodat gedegen onderzoeksjournalistiek niet het stiefkindje wordt op door bezuinigingen en fusies geplaagde nieuwsredacties. Hoe harder Trump : 'Fake news folks', roept, hoe beter het is. Weg met het nepnieuws, alleen 'nepnieuws' kan ons redden.

Lees verder
30 januari 2018

Hallo, ...

Hallo, ik mag me bijna wel weer even voorstellen, Het was weer even geleden. Je kent het wel, druk, druk, druk. Zeilen, verhuizen, even geen hoofd naar politiek. Ondertussen zijn we een beving, nieuw kabinet Rutte en 1 jaar Trump verder. Wat een column-materiaal! Maar nee, we pakken gewoon de actuele draad weer op. Lokaal waren er wat College-wissels en de Alescon rel. Notabene een PvdA directeur die probeerde nog wat te redderen, ondanks de Participatiewet, moest bijna op het nieuwe sociale hakblok van de sociaal-liberalen......, sorry democraten, die na hun electorale afstraffing plots weer het licht lijken te hebben gezien. Gek, dat is steeds net voor verkiezingen.....

Lees verder

Pagina's

U bent hier