h

GEEN GEZEIK!

7 oktober 2019

GEEN GEZEIK!

Na vier maanden rondzwerven op zee, mag ik me bijna wel weer voorstellen. Gelukkig is er overal langs de Europese kusten wel internet, dus blijf je wel een beetje bij met het wel en wee in ons Kikkerland en in Assen.
Zo was ik verbijsterd over het vertrek van Martine uit de fractie. Jammer voor haar en voor ons, want wat kun je als éénvrouwsfractie in de Raad betekenen? Als ze met voorkeursstemmen was gekozen had ze nog een beetje recht van spreken gehad, maar nu is het puur kiezersbedrog. Basta! en nu naar de actualiteit.

We hebben net weer het politieke hoogtepunt van het jaar beleefd, Prinsjesdag.
Het gaat goed met Nederland, met de nodige mitsen en maren. Politieke commentatoren noemden de algemene beschouwingen tam, met weinig ketelmuziek van de oppositie partijen. Wat opviel was de eensgezindheid van links aan de interruptiemicrofoon, ze hadden dan ook een gezamenlijke tegenbegroting ingediend. Het wordt zo langzamerhand wel duidelijk. De vrije markt, waarin Klaas Dijkhof zijn geloof nog maar eens uitsprak, is niet zaligmakend, daar zijn zelfs de meest verstokte liberalen achter gekomen, nou ja, afgezien van Baudet en consorten. Hoewel electoraal flink afgestraft, boekte de SP winstpunt na winstpunt, hoe bizar wil je het hebben.

Even wat voorbeelden uit de beleidsvoornemens. De publieke sector, jarenlang door de liberalen weggezet als te duur, inefficiënt en vervangbaar door marktpartijen, moet na jaren afbraak worden versterkt.
Minister Bruins wil de macht van de farmaceutische industrie breken? Het is nauwelijks te geloven. Het bedrijfsleven wordt gestraft voor het uitblijven van een flinke loonstijging. Multinationals moeten winstbelasting gaan betalen.
Het huidige studie leenstelsel staat onder grote druk. Men is het met ons eens dat het beroep van leraar aantrekkelijker moet worden. We moeten het weer hebben over volkshuisvesting in plaats van woningmarkt. Het bedrijfsleven moet meer bijdragen aan de energietransitie en zo kan ik nog wel even doorgaan met SP actiepunten die nog niet zo lang geleden werden weggehoond.
Dus eigenlijk staan we er helemaal niet zo slecht voor. Dus geen gezeik, we kijken vooruit en tellen deze zegeningen.

Over zeiken gesproken, ook lokaal is de SP niet te beroerd om de dingen bij de naam te noemen. Het water staat menige bezoeker aan de lippen bij een bezoek aan onze binnenstad, maar er is maar één openbaar toilet. De stad moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met plas- of stoelgangproblemen en daarom is de Zeiknota opgesteld, waarin wordt voorgesteld dat de gemeente hierin samen met de ondernemers optrekt.

In Assen is het College verrast door de landelijke wending en hangt men hier nog steeds aan de woningmarkt, die zichzelf bedruipend, alleen welgestelden aan een woning helpt.
Nu Volkshuisvesting weer mag van Rutte, is de SP in haar wens om ook sociale woningbouw in het Havenkwartier te realiseren plots super actueel en niet te negeren, lijkt me.
Ondertussen heeft ons jongste raadslid een zaak aanhangig gemaakt voor onze jeugd, die wel een stadsmarinier op hun dak krijgen, als ze op het Koopmansplein rondhangen, maar ondertussen nergens anders kunnen hangen. Bas hangt het nu terecht aan de grote klok. Goed bezig allemaal.

Toch nog even zeiken, waarom droeg Lilian geen hoedje?

U bent hier