h

Muntthee bij de Vrij Mi Bo

16 januari 2022

Muntthee bij de Vrij Mi Bo

U heeft mij een tijdje moeten missen. Ik had een column lockdown of writersblock. Of misschien was het me allemaal even te veel, teveel onderwerpen om uit te kiezen, keuzestress. Hoe dan ook, er komen verkiezingen aan. Onze locale afdeling moet weer aan de bak, dus alle ijzers in het vuur en trekt ook uw columnist weer wat registers open.

Nee, we gaan niet bijna een heel jaar terugblikken, maar fris van start. En dan kom ik vanzelf op de VrijMiBo, wat zegt u? De VrijdagMiddagBorrel en het morele verval van onze leiders. Bleek dat tijdens de strenge lockdowns in het VK de VrijMiBo van de Minister President gewoon doorging en dat aan de vooravond van de begrafenis van prins Phillip, waar Queen Elisabeth eenzaam haar verdriet moest dragen, nog een afscheidsborrel werd gehouden. I'm so sorry. Ondertussen zitten wij hier met hetzelfde kabinet als voor de Toeslagenaffaire, gasellende en pandemiemissers. Ook heel erg sorry hoor, maar we gaan gewoon door, voor ons geen functie elders.

Ondertussen bekruipt mij het gevoel dat het er allemaal niet toe doet. Dat het verval niet alleen de feestende en graaiende elite heeft getroffen. Is het daarom dat de VVD in Groningen niet werd weggevaagd bij de laatste verkiezingen? Als hier de winkels en Horeca gesloten zijn, gaan we toch gewoon massaal naar Antwerpen? Of halen die booster in Duitsland? Want we gaan toch op wintersport. Ik ben er na drie weken binnenzitten echt aan toe zei een landgenoot in de overvolle Antwerpse winkelstraat.

Terwijl een van de grootste democratieën van de wereld wankelt door polarisatie, leugens en bedrog maak ik me zorgen. Wie bereiken we nog met onze roep om rechtvaardigheid en solidariteit in een wereld die daar steeds minder een boodschap aan lijkt te hebben? Hier in Assen hebben we bewezen dat we een verschil kunnen maken. Dat we geen tegenpartij zijn, maar verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen. Het vertrouwen in een nieuw kabinet was nog nooit zo laag. Als mensen echt wat anders willen, moeten ze dat laten zien in hun stemgedrag. Laat zien dat het je menens is, anders mag je wat mij betreft elke dag met een fakkel door Stad gaan lopen.

Tot slot nog een laatste voorbeeld. Er was er een stel op tv dat naar Ghana emigreerde vanwege de toestand in Nederland. Ze hadden eerder in Nederland een snackbar en een klant bestelde toen een verse muntthee! Dat was voor hen de druppel! Dat bedoel ik, het is twee voor twaalf. Bestel gewoon een kroket en stem SP.

U bent hier