h

Blog Jelle Hofstra

19 december 2016

Ditjes en datjes

Het moet er toch van komen. Nadat anonieme bronnen hun ongenoegen naar de media hebben gelekt kan deze columnist, altijd zeer kritisch naar het voormalige- en nieuwe boegbeeld van onze linkse broeders, niet achterblijven met wat zelfkritiek. Naast de uitgebreide aandacht die onze regionale krant aan het stoelendansje van onze linkse buren ter rechterzijde gaf, stond er ook een analyse in van de stand van zaken binnen de SP.

Lees verder
10 december 2016

Phoenix

Phoenix is een stad in de USA, maar ook een fabeldier dat uit zijn eigen as verrijst. De PvdA krijgt, als we peilingen mogen geloven (wie gelooft ze nog na Trump) in maart de rekening gepresenteerd voor vier jaar sociaal liberaal beleid. Bij de PvdA geloven ze nog in peilingen, want waarom organiseren ze anders het toneelstuk dat lijsttrekkersverkiezing heet. De keus is op Ascher gevallen. De sociaal democratie is gered? Let wel 45 % van de stemmen was nog voor Samsom, dus de sociaal liberalen zijn nog niet verslagen. Is Ascher het socialistische alternatief?

Lees verder
9 november 2016

Trump is nu troef

Als ik vanochtend de tv aanzet is Trump vrijwel zeker van zijn overwinning. Aan deze zijde van de Atlantische oceaan overheerst afgrijzen dat deze figuur straks aan de knoppen zit van de grootste nucleaire macht van de wereld. Michael Moore, de kritische Amerikaanse docu maker had het bij het juiste eind. Teveel Amerikanen hebben de bittere pillen van globalisering in combinatie met ongebreideld kapitalisme moeten slikken, terwijl de elite zich onbeschaamd verrijkt. The American dream is voor de overgrote meerderheid een mythe, opium voor het volk. Juist omdat het huidige politieke systeem door en door verrot is, komen populisten als een Trump bovendrijven. Het is een teken aan de wand.

Lees verder
24 augustus 2016

Vermanagerd

Zag op FB een reactie op de zure opmerkingen van onze eigen Chef de Mission na afloop van de Olympische Spelen. Deze sportmanager had vooraf doelen gesteld voor wat betreft de medailleproductie en moest constateren dat het doel niet was gehaald. Wat hem betreft zijn de Spelen mislukt en moet naar de aanloop van de Spelen in Tokyo het roer drastisch om. Sport is niet meer voor de leuk, alles staat ten dienste van winstmaximalisatie. We hebben dat allemaal al eerder gehoord. Iedere werkende herkent het. René Paas, destijds CNV baas, durfde het jaren geleden nog over werkplezier te hebben, dat moest weer terug komen. Nou, dat hebben we geweten. Reorganisatie op reorganisatie, al dan niet organisch om de OR buiten spel te zetten, efficiency maximalisatie, kostenreductie, ontslagrondes, flexibilisering, doorlooptijden, stopwatchzorg en nu in de sport : het Prestatieklimaat............

Lees verder
1 april 2016

Je suis Croeiff

Niet lang geleden had ik een leuk gesprek met een Thaise meneer in een supermarkt in Bangkok, die moeiteloos namen van Nederlandse voetballers opnoemde, die ik als niet uitgesproken voetbalfan mij niet eens allemaal wist te herinneren. Bovendien werden de namen op z'n Thais uitgesproken, wat het er niet makkelijker op maakte. Toen ik ze in het Nederlands voor hem herhaalde en hij ze probeerde na te zeggen, gooide hij in wanhoop zijn handen in de lucht. Dit was te moeilijk. Van Basten ging nog wel en Bergkamp, maar Croeiff?

Lees verder
23 februari 2016

Stevia-oompjes

We zijn net terug van Thailand. De cultuurschok was groot. Zo waren we in Bangkok. Hier wonen net zoveel mensen als in heel Nederland. Thai zijn echte ondernemers, waar Rutte jaloers op zou wezen. Hier geen ergerlijk beperkende regeltjes, zoals CAO's, milieu-effect rapportages, bestemmingsplannen, of minimumloon. Thai zijn harde werkers en maken lange dagen, vaak zeven dagen per week. Het vrije ondernemersschap komt hier tot volle ontplooiing en men blijft er ook nog uiterst vriendelijk onder. Men slaapt op een matrasje in zijn winkel en bij gebrek aan een keuken eet men op straat bij de ontelbare eettentjes. Passen klanten niet meer op de stoep, zet men tafels en stoelen op straat, waar het verkeer zonder getoeter of scheldpartijen tussen de eters door laveert. Lege plekken in parkeergarages worden met een paar schotten en een gordijntje voor bewoning geschikt gemaakt, of je leeft er in een oude auto. Misschien een ideetje voor Harmke Vlieg, en kan dan meteen de Veemarkt weer gratis parkeren worden?

Lees verder
8 januari 2016

FOCceren en straatsen

Toch nog een wintertje. Je had je er al bij neergelegd dat het niks ging worden. Dat geldt nog steeds voor de onderste helft van ons land, maar hier liggen we al dagen onder een ijsdekentje. Gelukkig zit onze straat in de strooiroute en is deze vrijwel schoon. Er komt volgens de weerdiensten nog één keer een ijzelbui over en dan hebben we het voorlopig weer gehad met de winter. Vandaag kunnen de kinderen op de niet gestrooide straten nog volop straatsen. Een prachtig nieuw woord, dat ik meteen nomineer voor de titel mooiste woord 2016.

Lees verder

U bent hier