h

Trump is nu troef

9 november 2016

Trump is nu troef

Als ik vanochtend de tv aanzet is Trump vrijwel zeker van zijn overwinning. Aan deze zijde van de Atlantische oceaan overheerst afgrijzen dat deze figuur straks aan de knoppen zit van de grootste nucleaire macht van de wereld. Michael Moore, de kritische Amerikaanse docu maker had het bij het juiste eind. Teveel Amerikanen hebben de bittere pillen van globalisering in combinatie met ongebreideld kapitalisme moeten slikken, terwijl de elite zich onbeschaamd verrijkt. The American dream is voor de overgrote meerderheid een mythe, opium voor het volk. Juist omdat het huidige politieke systeem door en door verrot is, komen populisten als een Trump bovendrijven. Het is een teken aan de wand.

Clinton is de verpersoonlijking van het kwaad dat Washington heeft besmet. Machtige bedrijven kopen volksvertegenwoordigers, die vooral bezig zijn met fondswerving voor hun herverkiezing. Niet kiezers, maar lobbyisten hebben de meeste invloed. Ook in Europa zien we een terecht toenemend wantrouwen tegen het politieke establishment. Mensen zijn niet blind en uiten hun ongenoegen op het moment dat hun stem nog wel van invloed is. De commotie rond handelsverdragen, het nee stemmen tegen het Oekraïne Verdrag, de Brexit , het zijn allemaal symptomen van een ziek politiek klimaat. Wat nog eens wordt bevestigd door de manier waarop politici zaken met veel gedraai toch naar hun hand weten te zetten. Rutte is weer op z'n best en heeft weer meer tijd gekregen om zich in het Oekraïne Verdrag te draaien en haalt er zelfs onze veiligheid bij. Hé Mark, het was toch puur en alleen een handelsverdrag?

Het is te hopen dat Donald zich omringd met wijze mannen die net als de neefjes van zijn naamgenoot er voor zorgen dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt. Dat is voor een eend niet erg, maar ik vrees het ergste voor het kapsel van de eerste.

U bent hier