h

FOCceren en straatsen

8 januari 2016

FOCceren en straatsen

Toch nog een wintertje. Je had je er al bij neergelegd dat het niks ging worden. Dat geldt nog steeds voor de onderste helft van ons land, maar hier liggen we al dagen onder een ijsdekentje. Gelukkig zit onze straat in de strooiroute en is deze vrijwel schoon. Er komt volgens de weerdiensten nog één keer een ijzelbui over en dan hebben we het voorlopig weer gehad met de winter. Vandaag kunnen de kinderen op de niet gestrooide straten nog volop straatsen. Een prachtig nieuw woord, dat ik meteen nomineer voor de titel mooiste woord 2016.

Er zou wat mij betreft ook jaarlijks het lelijkste woord gekozen moeten worden. Een woord, zoals straatsen, maar dan een woord dat een vervelend gevoel oproept, wat op straat schaatsende kinderen juist niet doet. FOCceren lijkt me wel een kandidaat. Iets door de strot duwen, betekent het. Specifiek het opdringen van een Factory Outlet Centrum aan de bewoners van Assen en wijde omgeving. Onze CdK heeft zich ook al in de strijd gegooid. Nou, die was me even aan het FOCceren zeg! Tegenstanders worden weggezet als conservatief en kritische ondernemers vergeleken met het failliete V&D, dus achterhaald en niet relevant. Na deze schrobbering worden ze aan de onderhandelingstafel uitgenodigd. Hoe welkom ben je dan? Overigens werd V&D eerst wel even door een investeringsmaatschappij uitgekleed, hoe relevant is dat? Daar hoor je Tichelaar niet over.

Kritische geluiden worden gesmoord met woorden die lelijk zijn geworden door hun misbruikers. Woorden als: Hervorming, transitie, modernisering, harmonisering, privatisering, marktwerking en flexibilisering, klinken heel positief. Het zijn eufemismen geworden voor keiharde maatregelen die vooral ten goede komen aan de rijken in onze samenleving. Elke criticus is conservatief, bezwaren niet relevant en alternatieven zijn ‘niet meer van deze tijd’, ook zo’n mooie dooddoener.

Maar een kruik gaat zolang te water, tot ze barst. Een mooie uitdrukking die aangeeft dat aan woordmisbruik ook een limiet zit. Een goed verstaander heeft uiteindelijk aan een half woord genoeg. Ontliberaliseren komt wat mij betreft na straatsen op nummer twee! Een sociaal 2016 iedereen.

U bent hier