h

SP wil oplossing voor scootmobielgebruikers zonder vervoer

11 juni 2020

SP wil oplossing voor scootmobielgebruikers zonder vervoer

De SP-fractie heeft vandaag vragen aan het college gesteld over het feit dat inwoners met een scootmobiel niet meer gebruik kunnen maken van een taxi in het kader van de WMO.  

Omdat mensen uit de scootmobiel geholpen worden bij het instappen en omgekeerd bij het uitstappen zijn er veel contactmomenten. Volgens landelijke brancherichtlijnen mag dit niet. Mensen in een rolstoel kunnen wel mee omdat zij met rolstoel en al de taxi ingereden kunnen worden.

De SP maakt zich hier zorgen over. SP fractievoorzitter Jannie Drenthe: “De inwoners die ons benaderen hebben wel een scootmobiel maar geen rolstoel. Zij wijzen de SP er op dat zij nu niet eens naar de dokter, tandarts of ziekenhuis kunnen. Naast sociale uitsluiting (één inwoner had het over ‘achter de geraniums veroordeeld zijn') kan dit ook gevaarlijke situaties opleveren.

De SP wil van het college horen of ze bekend zijn met dit probleem, erkennen dat dit onwenselijk is en of aanpassingen mogelijk zijn zodat voor deze groep mensen een oplossing wordt geboden.

Ter informatie de volledige vragen aan het college:

  1. Is het college bekent met dit nieuwe coronaprotocol betreffende het taxivervoer voor mensen in een scootmobiel?
  2. Is het college bekent met het feit dat niet iedere scootmobiel-gebruiker de beschikking heeft over een rolstoel?
  3. Is het college het met de SP-fractie eens dat de beschreven situatie onwenselijk is voor scootmobiel gebruikers?
  4. Zo ja, wat is het college voornemens hieraan te doen zodat scootmobiel gebruikers weer gebruik kunnen maken van WMO-vervoer voor het onderhouden van sociale contacten en noodzakelijke andere contacten?

U bent hier