h

College vordert wegens bezuiniging zorgfietsen terug: SP stelt vragen

28 november 2013

College vordert wegens bezuiniging zorgfietsen terug: SP stelt vragen

Afgelopen week ontving de SP Assen het bericht dat mensen die een WMO voorziening hebben toegekend gekregen deze van het college van B&W weer moesten inleveren. Het gaat om speciale fietsen met lage instap en elektrische ondersteuning waarmee mensen zich weer zelfstandig kunnen verplaatsen. Volgens de SP Assen een slechte maatregel, en fractievoorzitter Broekema stelde hierover dan ook vragen.

Het gaat om speciale fietsen, geen standaard model, zodat deze mensen zich weer zelfstandig kunnen redden en er op uit kunnen gaan. Wegens lichamelijke beperkingen was dit zonder fiets niet mogelijk en waren mensen afhankelijk van (taxi)vervoer. De fiets is toegekend op basis van hun beperking, hier is een heel traject aan voorafgegaan.

Ze kregen echter plotseling een brief van het college dat de voorziening door de gemeente is geschrapt en dat ze deze fiets weer moeten inleveren. Aan hun beperking is echter niets veranderd.  

In Assen gaat het om 40 gevallen, zo bleek uit navraag door de SP.  40 mensen die hun voorziening moeten inleveren omdat het college bezuinigt terwijl elk jaar tonnen op de WMO wordt overgehouden. 40 fietsen die zo specifiek zijn dat ze niet zomaar worden doorverkocht en dus in het magazijn staan weg te roesten. Mensen konden ze wel overnemen. Ze moesten dan in eerste instantie wel een betalingsregeling treffen à 300 euro per maand. Uiteindelijk werd dat minder, maar voor velen nog onmogelijk.

Het college geeft aan dat zo’n fiets inmiddels algemeen gebruikelijk wordt geacht. En daarom de regeling is gestopt. De SP heeft hier vraagtekens bij want het gaat om een speciale fiets die meer dan 2000 euro kost en je niet zomaar “even” aanschaft.

Daarnaast is de SP zeer verontwaardigd dat dit gaat om mensen die de voorziening al toegekend hebben gekregen. Wanneer je regels aanpast laat je dat gelden voor nieuwe gevallen. Maar onder het mom van rechtsongelijkheid ook bij mensen die dit al een tijd gebruiken en bij wie op basis van hun beperking dit ook is toegekend de fiets invorderen lijkt ons onwenselijk.

SP fractievoorzitter Broekema: "Als je iemand iets verstrekt hebt moet je niet achteraf zeggen van: helaas pindakaas, uw beperking is er nog, maar wij bezuinigen dus kom maar terug of betaal het zelf. Dat lijkt ons niet eerlijk en is geen behoorlijk bestuur."

De SP vraagt zich af of dit juridisch gezien wel mag, uit de verordening blijkt dit namelijk niet. De SP wil dat het college de besluiten heroverweegt en in ieder geval zorgt dat mensen die een voorziening toegekend hebben gekregen deze behouden.

Reactie toevoegen

U bent hier