h

Uitvoering Huishoudtoets WWB opgeschort

11 mei 2012

Uitvoering Huishoudtoets WWB opgeschort

Donderdagavond is een motie om de uitvoering van de huishoudtoets met onmiddellijke ingang op te schorten unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De SP heeft zowel in de Tweede Kamer als in deze raad fel geageerd tegen de invoering van de huishoudtoets voor gezinnen in de bijstand. Deze toets zou leiden tot asociale omstandigheden. Mensen gaan enorm in inkomen achteruit, hebben geen enkele mogelijkheid om dit op te vangen en gezinnen worden uit elkaar gedreven. De invoering bracht ontzettend veel onrust en onduidelijkheid met zich mee. De SP heeft een meldpunt geopend en in korte tijd ruim 550 reacties ontvangen waaruit dit overduidelijk blijkt.

Gelukkig is kabinet Rutte gevallen en komen er nieuwe verkiezingen. Een onderdeel uit het Kunduz-akkoord dat wel goed is, is het terugdraaien van deze toets. Maar omdat dit nog lang kan duren, met alle negatieve gevolgen van dien, zijn er steeds meer gemeenten die zelf besluiten deze maatregel op te schorten. Natuurlijk moet dit zo snel als mogelijk landelijk gebeuren. De SP heeft in de Tweede Kamer de demissionair staatsecretaris al verzocht hier haast mee te maken en per direct in heel Nederland te stoppen.

Maar zolang dit nog niet is gebeurd is de SP van mening dat we als Asser raad ook een verantwoordelijkheid hebben, en deze moeten nemen en dus zelf besluiten om de uitvoering op te schorten. Hiervoor is donderdag een motie ingediend die door de hele raad is ondersteund en aangenomen.

U bent hier