SP stelt vragen over bezuinigingen budgetbeheer GKB
SP stelt vragen over bezuinigingen budgetbeheer GKB
GKB Drenthe gaat bezuinigen op budgetbeheer. De SP ziet grote problemen ontstaan en wil deze bezuinigingen aanpassen. SP fractievoorzitter Jan Broekema heeft hierover vragen aan het college van B&W in Assen gesteld.
Wat is er aan de hand: Op dit moment wordt het gebruik van het budgetbeheer betaald door de gemeente. Omdat de kosten van schuldhulpverlening de afgelopen jaren zijn toegenomen, moet er worden bezuinigd, zo stelt het GKB Drenthe. Vanwege deze bezuinigingen volgen er wijzigingen in het gebruik van budgetbeheer. Een daarvan is dat voor het gebruik van budgetbeheer een maximale looptijd van 5 jaar wordt ingesteld. Maakt iemand al vijf jaar gebruik van het budgetbeheer en is er geen sprake van een lopende schuldregeling, dan betaalt diegene vanaf 1 januari 2012 zelf de kosten voor het gebruik of wordt het budgetbeheer beëindigd. De kosten voor het gebruik bedragen € 51,47 per maand.
De angst bij diverse organisaties en bij cliënten is dat mensen waarvoor dit gaat gelden de 51,47 euro per maand niet kunnen missen en daarom gedwongen worden om het budgetbeheer te beëindigen. Met als gevolg dat er weer schulden gaan ontstaan. Dit zorgt voor veel onnodige problemen voor die mensen en zal op termijn ook duurder uitvallen omdat er dan weer een beroep gedaan zal worden op het GKB en regelingen als de WSNP.
De SP fractie kan zich voorstellen dat mensen die voldoende inkomen en geen schulden hebben maar nog wel budgetbeheer nodig hebben een bijdrage betalen. Maar voor mensen op of rond het minimum lijkt ons dit om bovenstaande redenen zeer onverstandig. Daarnaast vinden wij het op zijn minst vreemd dat de organisaties (vrijwilligers- en professionele) die op dit gebied actief zijn en ook samenwerken met het GKB hier niet over zijn geïnformeerd.
Wij hebben dan ook de volgende vragen:
1.
Is het college met de SP fractie van mening dat voorkomen moet worden dat mensen door een bezuiniging (opnieuw) in de schulden raken en daardoor er een groter beroep gedaan gaat worden op het GKB?
2.
Deelt het college de zorgen van de SP fractie dat deze concrete bezuinigingen op het budgetbeheer door het GKB Drenthe in 2012 voor problemen kan gaan zorgen?
3.
Wat is de reden dat de organisaties (vrijwilligers- en professionele) die op dit gebied actief zijn niet over deze bezuinigingen zijn geïnformeerd en geraadpleegd?
4.
Welke mogelijkheden liggen er in Assen voor vergoeding van deze kosten binnen de bijzondere bijstand ?
5.
Is het college voornemens om deze bezuiniging te bespreken met het GKB Drenthe en een aanpassing voor te stellen zodat mensen die het niet kunnen betalen, in 2012 nog wel gebruik kunnen blijven maken van budgetbeheer? Zo nee, waarom niet, zo ja:
6.
Wat stelt het college voor en is het college voornemens om de vervolgstappen nu wel in overleg te doen met de verschillende organisaties die zich hier ook mee bezig houden?
- Zie ook:
- Armoedebeleid