h

SP stelt vragen over bezuinigingen GGZ

1 juli 2011

SP stelt vragen over bezuinigingen GGZ

Bekijk de fotoreportage van de demonstratie op het Malieveld

De SP heeft gisteren in de gemeenteraad vragen gesteld over de bezuinigingen op oa. de GGZ en de effecten voor Assen. Afgelopen woensdag protesteerden 10.000 mensen, onder wie veel mensen uit Assen waaronder SP raadslid Aly Joustra, op het Malieveld in Den Haag tegen de laffe bezuinigingen van dit kabinet.

Het kabinet breekt 15% van het totale budget van de GGZ af en vraagt van mensen die zwaar in de problemen zitten 275 euro per behandeling, plus het eigen risico. Deze mensen die dringend hulp nodig hebben, worden zo op kosten gejaagd die ze vaak helemaal niet kunnen betalen. "Een levensgevaarlijke bezuiniging, het lijkt erop dat Rutte denkt dat zorg alleen maar zorg is wanneer er pleisters en gips aan te pas komen. Dit is discriminatie van iedereen met een geestelijke aandoening en een schoffering van het broodnodige werk dat de GGZ in Nederland doet."
Naast de patiënten moeten ook de instellingen het ontgelden. Zij worden fors gekort in hun budget: Hierdoor ontstaan langere wachtlijsten, terwijl het juist bij deze zorg van belang is om mensen snel te kunnen helpen. Door de hogere bijdrage en langere wachtlijsten kunnen mensen die acuut gevaar lopen straks niet meer geholpen worden.

De SP wilde van het college weten hoe zij tegen deze plannen aankijken, en wilde dat het college nu echt werk gaat maken van de WMO, want dit komt straks allemaal op het bordje van de gemeente te liggen. En juist mensen met psycho-sociale problemen zijn nu, ook bij de gemeente, niet goed in beeld, er is geen beleid, te weinig actie. De SP wil dat het college hier dan ook prioriteit aan gaat geven zodat mensen in Assen niet naar goede zorg kunnen fluiten maar er voor hen ook de juiste zorg beschikbaar blijft.

U bent hier