h

Drentse SP afdelingen voeren actie bij WSW bedrijven

19 november 2010

Drentse SP afdelingen voeren actie bij WSW bedrijven

Donderdag 18 november zullen de Drentse SP-afdelingen actie gaan voeren tegen de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op de sociale werkplaatsen.

Achtereenvolgens zullen zij in Meppel, Hoogeveen, Assen en Emmen bij respectievelijk de WSW bedrijven Reestmond, Alescon en Emco handtekeningen verzamelen tegen het voorgenomen beleid. SP-kamerlid Sadet Karabulut doet ook mee en ze zal de handtekeningen in ontvangst te nemen.

Naast de acties bij de poorten van de Drentse SW bedrijven zal in de avond vanaf 20.00 uur in Landhotel Diever worden gesproken over wat armoede voor betekenis heeft in deze tijd. SP-statenlid Renee Westerhof gaat in op het ontstaan van Armenhuis Diever, er zal worden gesproken over de voedselbank in Drenthe en SP-kamerlid Sadet Karabulut gaat in op de politieke kant van armoede. Deze avond is voor iedereen vrij toegankelijk en opgave is niet nodig.

In de aanval tegen kabinetsplannen

De SP vreest ervoor dat de nieuwe plannen van kabinet Rutte er voor gaan zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking flink zullen moeten inleveren. Philip Oosterlaak, fractievoorzitter van SP Drenthe, vindt het dan ook de hoogste tijd voor actie: “Deze onzalige plannen zorgen ervoor dat er 30.000 banen in de sociale werkvoorziening verloren zullen gaan, terwijl er op dit moment al een tekort bestaat.Het is dus de hoogste tijd om dit kabinet tot een halt te roepen. Er wordt gevreesd dat mensen zullen worden gekort op hun inkomen of helemaal niet aan het werk kunnen. Dit zal ertoe leiden dat zij terecht komen in de armoede, wat zeer onwenselijk is”, aldus Oosterlaak.

Geen banen schrappen maar juist scheppen

Met de actie zet de SP landelijk in op een ander beleid voor mensen met een arbeidsbeperking. De partij wil inzetten op het scheppen van banen, in plaats van ze te schrappen. Ook het laten werken van mensen onder minimumloon valt zeer slecht bij de SP. Kamerlid Sadet Karabulut: “Verdienen onder het minimumloon? No way! Dat ís armoede.” Ze vervolgt: “Wij willen goede begeleiding en opleidingen om mensen echt aan het werk te kunnen helpen. Mensen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving, een leven achter de geraniums is geen optie.”

De praktijk is schrijnend

Ferry Kooij, voorzitter van de SP-afdeling Westerveld, illustreert: “Hetzelfde geldt voor de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar: de Wajong.” Hij vervolgt: “Jongeren die wel willen werken, kunnen dat straks niet meer door deze maatregelen. Niet alleen jongeren met een aangeboren handicap, maar ook diegenen die later in hun leven een beperking hebben opgelopen, worden zo volledig buiten de arbeidsmarkt gezet of worden aan het werk gezet onder het minimumloon.” De SP is dan ook van mening dat deze groep juist kansen moet krijgen om zich te ontwikkelen in plaats van ze kansen te ontnemen.

Alescon werkt als enige niet mee aan actie

Overigens werkt Alescon, in tegenstelling tot de andere Drentse SW-bedrijven, niet mee aan de actie tegen armoede. Hier zijn de SP-ers niet welkom binnen de poorten van het bedrijf om handtekeningen te verzamelen en informatie uit te delen. De SP betreurt deze houding. Toen bekend was geworden dat collega SW-bedrijven Reestmond en Emcon de actie wel van harte ondersteunen heeft de SP Alescon nogmaals verzocht om aan deze actie haar medewerking te verlenen. Directeur Albert Bruins Slot gaf stellig aan niet mee te willen werken: "Wij zijn bezig om met name onze CDA en VVD bestuursleden te activeren om de CDA en VVD kamerleden te bestoken. Hiermee lijkt Alescon te wedden op het verkeerde paard, immers coalitiepartijen VVD en CDA hebben in hun regeerakkoord de bezuinigingen op SW-bedrijven en op WSW'ers en WAJONG'ers zelf opgesteld.

U bent hier