h

Armoedebeleid: Verschillende SP voorstellen gerealiseerd

16 oktober 2009

Armoedebeleid: Verschillende SP voorstellen gerealiseerd

De gemeenteraad besprak de afgelopen maand de evaluatie van het gemeentelijke armoedebeleid en verschillende verbetervoorstellen. De SP heeft de afgelopen jaren verschillende voorstellen ingediend die nu door het college zijn uitgewerkt en ingaan.

SP fractievoorzitter Jan Broekema: Assen doet op het gebied van armoedebestrijding stapjes vooruit. Meer meedenken met mensen, meer gericht op meedoen, betere regelingen. Ook deze evaluatie laat dat zien. Maar we moeten constateren dat er helaas nog enorm veel te verbeteren valt en dat de regelingen keihard nodig zijn en blijven. De SP is blij dat een aantal door mijn fractie ingediende verbetervoorstellen nu uitgewerkt zijn en in werking treden. Maar de gemeente moet nu niet achterover gaan zitten, maar steeds blijven denken hoe het beter kan. In gesprek met mensen, organisaties in het veld.
Het armoedebeleid moet een speerpunt zijn en blijven. De SP blijft hier dan ook consequent aandacht voor vragen en wij zijn van mening dat ook volgend jaar er in de begroting ruimte gevonden moet worden om dit beleid te betalen. Voor de SP zijn bezuinigingen op dit gebied dan ook geen optie.

Enkele verbetervoorstellen:

Zo gaat de aangenomen SP motie voor een witgoedregeling in november van kracht.Voor iedereen die 3 jaar een laag inkomen (120% bijstandsnorm) heeft wordt het dan mogelijk om wanneer een wasmachine, koelkast of fornuis stukgaat de kosten voor aanschaf van een nieuw apparaat vergoed te krijgen uit de bijzondere bijstand. In het verleden werden in deze situaties mensen naar de GKB gestuurd om een dure lening af te sluiten. Omdat sparen in die situaties niet mogelijk is en deze apparaten noodzakelijk zijn om te kunnen leven werden mensen gedwongen om zich in de schulden te steken. Dit terwijl men juist schulden willen voorkomen. De wet biedt de mogelijkheid om in plaats van een lening deze vorm van bijstand om niet te vergoeden. De lening wordt dan een gift. Dit is wat er op initiatief van de SP nu ook in Assen gerealiseerd wordt.

Daarnaast wordt het eigen risico van 155 euro in de ziektenkostenverzekering op initiatief van de SP in het pakket van de collectieve verzekering opgenomen. Het liefst zou de SP zien dat het verplicht eigen risico verdween, maar dit is landelijke wetgeving en hiervoor is geen meerderheid in Den Haag. Daarom hebben we zo geprobeerd om problemen die hierdoor in de praktijk onstaan wat te verminderen. Mensen die het financieel zwaar hebben lopen zo niet het risico om bij ziektekosten doordat men de verplichte eigen bijdrage van 155 euro ineens moeten betalen in de problemen te komen.

De gemeente zet alles op alles om formulieren te vereenvoudigen. Onder anderen wordt het voorstel van de SP voor een formulierenbrigade hier bij betrokken en krijgt steeds meer vorm. Kwijtscheldingsformulieren zijn op voorstel van de SP al vereenvoudigd, en het college heeft geprobeerd om de kwijtschelding voor gemeentelijke en waterschapsbelasting samen te voegen. Dit is tot op heden nog niet gerealiseerd. Niet alle waterschappen willen hieraan mee werken. Om die reden heeft het college er bij het Kabinet op aangedrongen om hier mee aan de slag te gaan.

Daarnaast is de SP voorstander van een sociaal raadsman/vrouw die in Assen zijn intrede doet. Op initiatief van de SP organiseert de ISD binnenkort een bijenkomst met ervaringsdeskundigen, raadsleden en belangstellenden etc, om de voordelen te bekijken en draagvlak te creeren voor dit voorstel.

U bent hier