h

SP stelt vragen over Wet Maatschappelijke Ondersteuning

27 februari 2008

SP stelt vragen over Wet Maatschappelijke Ondersteuning

fgelopen maand kwam uit dat er landelijk een bedrag van 200 miljoen euro is overgebleven van het budget huishoudelijke verzorging thuiszorg. Geld dat bedoeld is voor de thuiszorg maar dus niet uitgegeven is. Een slechte zaak volgens de SP. De SP wilde onder andere hierover van het college weten of dit ook in Assen het geval is.

De wethouder antwoordde dat wat betreft het overgehouden budget huishoudelijke verzorging thuiszorg voor Assen het precieze bedrag nog niet bekend is maar dat het waarschijnlijk om enkele tonnen gaat. Dit geld blijft geoormerkt voor de Wmo. De raad wordt hierover geïnformeerd, evenals de Wmo-raad, tijdens de evaluatie van de invoering Wmo individuele voorzieningen.
De nieuwe voorstellen van staatssecretaris Bussemaker om de marktwerking in de thuiszorg wat in te perken wacht wethouder van Hooft af. De gemeente Assen zal de staatssecretaris volgen om per 1 januari 2009 de maatregelen uit te voeren, en niet zoals de SP fractie vroeg met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008
Klachtenprocedure
SP raadslid Aly Joustra gaf een voorbeeld van een her-indicatie, die goed weergaf hoe het niet moet. Op de vraag of de wethouder zijn oor wel bij de juiste mensen te luister legt in verband met het horen van klachten, omdat de SP Assen wel allerlei klachten over de indicatie krijgt gaf de wethouder van Hooft het antwoord ,:” Het college is zich aan  het beraden of de bezwaar en klachten procedure van de gemeente Assen wel goed werkt”.
Hij is hierover in overleg met de Wmo raad en heeft contact opgenomen met zorgbelang Drenthe over de daar binnengekomen klachten over de indicatie Wmo. Dit is goed nieuws. De SP loopt steeds vaker tegen de vraag aan waar mensen met een klacht of bezwaar terecht kunnen.
Assen heeft alleen een afstandelijke procedure waar je schriftelijk je klacht of bezwaar kenbaar moet maken en dan volgens de regeltjes weer 6 weken wachten op antwoord. Is de uitslag teleurstellend kun je een brief naar de ombudsman van de gemeente sturen of via de hardheidsclausule in bezwaar bij B&W. Heel formeel en voor veel mensen een te hoge drempel waardoor klachten niet worden gehoord.
Nieuw is dat je tegenwoordig ook bij sociale zaken om en second opinion mag vragen, net als bij medische zaken.

U bent hier