h

Fouten “bereken je recht” dankzij SP hersteld. Advies: bereken je recht opnieuw

19 september 2007

Fouten “bereken je recht” dankzij SP hersteld. Advies: bereken je recht opnieuw

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van de SP in 2006 heeft de ISD het programma “Bereken je Recht” op haar website geplaatst. Door dit programma worden de verschillende inkomensondersteunende regelingen toegankelijker en inzichtelijker gemaakt.

De SP heeft echter geconstateerd dat er in het programma “Bereken je Recht” een aantal fouten zaten en heeft hierover op 27 augustus het college opnieuw schriftelijke vragen gesteld.

In een persbericht van de ISD van vandaag kunnen we lezen dat de fouten “dankzij een gebruiker” zijn hersteld. Een verassende zin omdat de ISD hiermee wel eerlijk aangeeft dat “iemand” ze er op heeft gewezen. Voor alle duidelijkheid is die iemand de specialist “werk en inkomen” van de steunfractie van de SP Assen.

Die oplettende gebruiker, de SP in dit geval, kwam er achter dat het programma op onderdelen niet accuraat en up to date was. Door een aantal verkeerde instellingen in het programma kwamen mensen niet in aanmerking voor vrijstelling van gemeentelijke heffingen. Dit probleem is nu gelukkig opgelost, zo kunnen we lezen.

Op de schriftelijke vragen die de SP aan het college stelde is echter nog steeds geen antwoord. Dit is een slechte zaak omdat het zo niet duidelijk wordt of en hoe de ISD deze fout richting gebruikers van het programma gaat communiceren. Er is meer nodig dan een simpel persberichtje om de doelgroep te bereiken. Snel en effectief ingrijpen van het college en ISD is gewenst.

Op dit moment zijn er wellicht verschillende Assenaren die in de veronderstelling zijn dat ze geen recht op kwijtschelding hebben doordat men het programma heeft geraadpleegd. Dit terwijl men er gewoon wel recht op heeft. Deze mensen moeten zo snel mogelijk geïnformeerd worden zodat men het programma opnieuw kan invullen of bij de ISD kunnen langsgaan. De SP hoopt dat in de, naar wij hopen snelle, beantwoording van het college duidelijk wordt hoe de ISD deze fout op een goede en heldere manier gaat oplossen.

U bent hier