h

Miljoen voor reserve Armoedebestrijding

28 juni 2007

Miljoen voor reserve Armoedebestrijding

De SP fractie heeft dinsdagavond tijdens de behandeling van de jaarrekening 2006 een motie ingediend om een reserve armoedebestrijding in het leven te roepen. Deze reserve moest gevuld worden met 1 miljoen euro van de 4,6 miljoen die over zijn uit 2006.

De SP wil met dit reservepotje zorgen dat alles uit de kast getrokken kan worden als het gaat om armoedebestrijding. In de armoedenota, Meedoen Mogelijk Maken, die vorige week is aangenomen, staan veel plannen die nog moeten worden uitgewerkt. Een formulierenbrigade, een snelloket bijstand, verruimen van de bijzondere bijstand zijn hier enkele voorbeelden van. Ook komt er een meedoepact, en de verwachting is dat daar ook nieuwe ideeen uit voortkomen.

De SP wil met deze reserve zorgen dat deze plannen uit de armoedenota en nieuwe ideeen snel kunnen worden uitgevoerd. Zo hoeft niks stuk te lopen op onvoldoende geld, en kan er echt voortvarend en snel gestart worden met armoedebestrijding. Ook kun je met een reserve ervoor zorgen dat in financieel moeilijke tijden er niet direct bezuinigd hoeft worden op het armoedebeleid. Iets wat in het verleden wel is gebeurd.

En het is helemaal niet zo raar om een reserve te hebben. Assen kent ook het Fonds Grote Projecten. Hier gaat elk jaar ook enorm veel geld heen (50% van het geld dat aan het eind van het jaar overblijft) en dit is ook bedoeld als reserve, maar dan voor de grote bouwprojecten. Als je armoedebestrijding echt prioriteit nr 1. geeft dan zou het verstandig zijn dit ook hiervoor te doen. Armoedebestrijding is ook een groot project, alleen investeer je dan in mensen en niet in beton.

Alleen Groenlinks steunde de SP motie. Helaas wilden de andere fracties, waaronder de grootste “sociale”partij in Assen, de PvdA, geen geld vrijmaken voor de reserve armoedebestrijding, maar blijft het wel ieder jaar opnieuw miljoenen euro’s pompen in de reserve voor beton.

U bent hier