h

Meeste SP voorstellen armoedebestrijding worden gerealiseerd

22 juni 2007

Meeste SP voorstellen armoedebestrijding worden gerealiseerd

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag kwam de SP fractie met een 5-tal moties om het armoedebeleid te verbeteren. Met de moties wilde de SP duidelijk vastleggen dat een aantal van haar voorstellen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. En dat gaat voor een aantal ook gebeuren.

Vereenvoudiging kwijtschelding
Wethouder Langius nam de SP motie over het vereenvoudigen van de kwijtschelding van de gemeentelijke en waterschapsbelastingen over. Hiermee wordt een boel bureaucratie weg genomen en wordt het voor mensen makkelijker om kwijtschelding aan te vragen doordat er oa. gewerkt gaat worden met èèn aanvraagformulier voor kwijtschelding voor zowel de waterschaps- als de gemeentelijke belastingen.

Formulierenbrigade
In de eerste reactie op het SP plan voor een formulierenbrigade bleef het college vaag en weinig concreet. Daarom diende de SP een motie in om duidelijk te krijgen dat er een formulierenbrigade in Assen komt. Gelukkig was het college nu duidelijk: Gaan we doen, antwoorde wethouder Langius. Dit was wat de SP wilde, een heldere uitspraak van het college. De motie hoefde dan ook niet meer ter stemming te komen.

Snelloket bijstand
Ook is het nu duidelijk dat er een snelloket bijstand in Assen komt. De motie die de SP hiervoor indiende zette het college aan tot duidelijke uitspraken. De precieze invulling hiervan laat nog even op zich wachten, maar de SP fractie was blij dat het college nu duidelijk aangaf dat ook zij dit graag in Assen zouden zien, dit was ook wat de motie van de raad vroeg, en dat men gaat kijken naar de ervaring met een snelloket in Oss.

Witgoedregeling
Ook zegde de wethouder toe de regels voor bijzondere bijstand wat verder op te willen rekken en de procedures te versnellen zodat er meer maatwerk kan plaatsvinden op het gebied van het verstrekken van witgoed en duurzame gebruiksgoederen. De SP had hier liever duidelijk willen vastleggen dat er een laagdrempelige witgoedregeling komt, maar laat het college de plannen verder uitwerken en houdt de motie hierover achter de hand om als blijkt dat de regeling onvoldoende is, de motie alsnog in te dienen.

Bejegening klanten ISD
Het SP voorstel om in te zetten op de bejegening van klanten door medewerkers van de ISD leverde een flinke discussie op. De ISD is bezig met een omschakeling. Medewerkers worden geschoold, krijgen cursussen, maar de SP vond de problemen zo groot dat er nu actie moest worden ondernomen en had daarvoor een motie voorbereidt. Hier kon het college en raad niet volledig in meegaan. Wel gaf de wethouder aan dat de onderliggende gedachte van de motie werd onderschreven. Het was erg belangrijk dat er actief werd geschoold en gecoached om de houding en gedrag richting klant te verbeteren en nog klantgerichter te gaan werken. Hier is ook veel aandacht voor.
Ook gaf de wethouder aan dat in het klanttevredenheidsonderzoek speciaal aandacht is voor bejegening, zodat klanten van de ISD duidelijk kunnen aangeven hoe ze dit ervaren. De SP hield daarom deze motie aan om te kijken wat hier uit komt en mocht er te weinig positief veranderen, de motie alsnog in te dienen.

Al met al was de SP tevreden met de toezeggingen en duidelijke uitspraken van het college. Een aantal, voor de SP heel belangrijke voorstellen, worden gewoon gerealiseerd, de moties hiervoor hoefden niet eens ter stemming te worden gebracht omdat het college dit duidelijk toezegde. De precieze uitwerking wordt aan het eind van dit jaar duidelijk, en ook hier gaat de SP kritisch naar kijken, maar met deze uitkomsten in de hand kon de SP fractie dan ook instemmen met de armoedenota Meedoen Mogelijk Maken.

U bent hier