h

Meedoen mogelijk maken: nieuw armoedebeleid in Assen

9 juni 2007

Meedoen mogelijk maken: nieuw armoedebeleid in Assen

Afgelopen week stond het nieuwe armoedebeleid op de agenda van de gemeenteraad. Meedoen mogelijk maken. Er zijn volgens de SP een aantal verbeteringen ten opzichte van het oude beleid. Maar er moet en kan nog veel meer gebeuren.

SP Raadslid Jan Broekema gaf in de vergadering aan dat mooie woorden op papier pas betekenis krijgen als het ook goed wordt uitgevoerd. En met dit college van veel woorden maar erg weinig daden heeft de SP hier nog grote twijfels over. Het is het nog maar de vraag wat en wanneer er echt wat gaat gebeuren.

Ook gaf de SP aan dat je nog zoveel mooie regelingen kunt verzinnen, maar dat wanneer mensen niet echt meetellen het meedoen niet zal lukken. Mensen moeten meetellen, zich serieus genomen voelen, zich volwaardig burger voelen. En helaas is dit heel vaak nog niet het geval. Mensen worden vaak betutteld aan het loket van de sociale dienst, sommigen zelfs vernederd. Dit moet veranderen, en dat vraagt een andere denk en werkwijze die je niet op papier kunt vastleggen. De ISD is hier mee aan het werk, maar volgens de SP moet dit heel snel heel erg verbeteren.

De SP was blij met de reactie van de clientenraad. Het college heeft hier ook een aantal zaken van overgenomen. Maar er misten toch nog een paar belangrijke zaken in de nota. De SP deed daarom de volgende voorstellen:

  • Een formulierenbrigade: een team dat wordt opgeleidt om mensen met een uitkering te helpen bij het aanvragen van voorzieningen, het invullen van formulieren, hen thuis opzoekt, laagdrempelig, en hen wijst op waar ze recht op hebben.
  • Een snelloket bijstand: Nu moeten mensen soms maanden wachten op de eerste uitbetaling van hun uitkering of bijzondere bijstand. Heel vaak levert dit problemen op. Mensen hebben vaak geen buffers om drie maanden te kunnen overbruggen en moeten zich noodgedwongen in de schulden steken. Met een snelloket bijstand kan binnen 3 dagen procedurearm een uitkering worden verstrekt zodat dit soort problemen worden voorkomen.
  • Vereenvoudiging van de kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen.
    Dit kan veel simpeler. De SP wil vanaf 2008 1 gezamenlijk aanvraagformulier en dat er gewerkt gaat worden met een verkorte aanvraag
  • Knipkaart voor huishoudelijke zaken: Assen kent geen witgoedregeling binnen de bijzondere bijstand. Mensen worden standaard doorverwezen naar de kredietbank om een lening af te sluiten. Zo ontstaan er alleen maar meer problemen. De SP wil daarom een knipkaart invoeren die het mogelijk maakt om dergelijke kosten op te vangen.

U bent hier