h

SP stelt vragen over de WMO

1 april 2007

SP stelt vragen over de WMO

SP raadslid Aly Joustra heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de Wet maatschappelijke ondersteuning. De SP wil dat de WMO gelden worden geoormerkt zodat het ook echt aan de WMO moet worden besteedt.

De SP is van mening dat de WMO een bezuinigingsmaatregel is waarvan de financiële risico's bij de lokale overheid worden gelegd. Doordat de invoering van de WMO een dynamisch proces is met veel onzekerheden zijn volgens de SP de financiele risico's nog erg groot.

Aly Joustra: "Het is nog onvoldoende duidelijk of particulier initiatief zoals mantelzorg en vrijwillige zorg de plaats van de collectief gefinancierde zorg daadwerkelijk voor een groot deel kan/zal overnemen. Daarnaast is het nog onzeker of lokaal maatwerk en nieuwe vormen van samenwerking daadwerkelijk tot kostenbesparingen zullen leiden."

De SP wil daarom graag dat de gelden die de gemeente Assen krijgt voor de WMO worden geoormerkt.Hierdoor kan dit geld alleen gebruikt worden voor de WMO en wordt voorkomen dat het wordt ingezet voor andere, niet WMO- doeleinden.

Ook wil de SP dat de gelden die binnenkomen van eigen bijdrages volledig ingezet dienen te worden bij de WMO. Aly Joustra stelde dit al voor tijdens de behandeling van de kadernota in de raad, maar hier kwam nog geen duidelijk antwoord op. Dit antwoord hoopt de SP wel van het college te krijgen door het stellen van deze vragen. De fractie wil van het college horen of zij dit onderschrijven en het SP voorstel om de gelden te oormerken zullen overnemen.

Zie hier de vragen aan het college.

U bent hier