h

WMO: SP geeft college en verordening dikke onvoldoende

29 september 2006

WMO: SP geeft college en verordening dikke onvoldoende

Afgelopen week is de verordening WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) in de gemeenteraad besproken. De SP heeft zware kritiek geuit op deze verordening en het college. De verordening ademt een sfeer van wantrouwen uit richting de zorgvragers en niet de mens maar het zo goedkoop mogelijk uitvoeren van de WMO lijkt voorop te staan. De SP fractie kwam als enige partij met alternatieven: 20 wijzigingsvoorstellen (amendement) en 2 initiatiefvoorstellen(moties) om de verordening aan te passen.

De verordening maatschappelijke ondersteuning legt vast wie recht heeft op voorzieningen zoals rolstoelen of hulp in de huishouding en hoe dit precies wordt geregeld. Voor veel mensen is dit dus van groot belang. Zij zijn vaak afhankelijk van deze voorzieningen, we moeten ervoor zorgen dat dit zo ruimhartig mogelijk wordt ingevoerd, aldus SP woordvoerster WMO Aly Joustra.

Dit was echter niet de insteek van het college. Zij gebruikten een model verordening en deden weinig tot niets met opmerkingen die zijn aangedragen door het wmo-platform en verschillende landelijke cliëntenorganisaties waardoor vanaf 1 januari 2007 veel zorgvragers de dupe dreigen te worden. Alle andere partijen waren van mening dat de hardheidsclausule voldoende ruimte laat om toch voor speciale gevallen een uitzondering te maken. De SP was van mening dat de WMO en deze modelverordening t.o.v. de WVG teveel laat afhangen van de mate waarin de zorgvrager in staat is protest aan te tekenen.

De SP had daarom 20 wijzigingsvoorstellen en twee moties voorbereidt. De SP kwam met verschillende voorstellen om bepaalde voorzieningen toe te voegen, voorzieningen die bv. wel in de WVG staan maar nu niet zijn opgenomen. Ook waren er bv. voorstellen om discriminerende artikelen te schrappen. De andere partijen in de raad wilden deze moties en amendementen echter niet steunen. Alleen de VVD gaf op voorhand aan 2 voorstellen te steunen. De andere fracties kozen, net als het college, de makkelijkste en meest afwachtende weg: eerst maar een jaar af wachten hoeveel problemen er ontstaan en dan eens kijken wat we moeten doen.

De SP was het hier niet mee eens. Door zo'n afwachtende houding aan te nemen laat je mensen aan hun lot over. Als we nu al bepaalde zaken kunnen veranderen waardoor we voorkomen dat er problemen ontstaan en we kunnen voorkomen dat mensen via de rechter hun gelijk moeten afdwingen, dan moeten we daar niet een jaar mee wachten, dan moeten we luisteren naar de ervaringsdeskundigen en het nu aanpassen.

Omdat het helaas duidelijk werd dat de SP onvoldoende steun kreeg voor deze voorstellen is besloten ze aan te houden zodat de voorstellen als dat nodig is alsnog in kunnen worden gebracht om veranderingen af te dwingen. De SP fractie kon niets anders dan (als enige partij) tegen deze verordening stemmen en zal de invoering het komende jaar nauwlettend in de gaten blijven houden en ingrijpen als dat nodig is.

Heeft u vragen of opmerkingen over de WMO dan kunt u contact opnemen met Aly Joustra, SP woordvoerster WMO, purple@tomaatnet.nl

U bent hier