h

Assen krijgt internetprogramma voor inkomensondersteuning minima

27 september 2006

Assen krijgt internetprogramma voor inkomensondersteuning minima

Enkele weken geleden heeft de SP een aantal schriftelijk vragen gesteld aan het college van B&W over een internetprogramma dat de gemeente Goirle heeft ontwikkeld. Met dit programma kunnen mensen zelf heel gemakkelijk bekijken of en hoeveel recht zij hebben op inkomensondersteunende voorzieningen zoals bijzondere bijstand, reductieregeling of langdurigheidtoeslag.

De SP vond dit een goed initiatief en heeft met een brief het college hierop gewezen en stelde voor om dit ook in Assen te gaan gebruiken. Dit om meer mensen met een minimum inkomen te bereiken en de regelingen inzichtelijker te maken.

Dit voorstel neemt het college over. Het college heeft dit bekeken en was verrast door het programma en de eenvoud waarmee mensen zelf kunnen kijken op welke zaken zij recht hebben. Het college heeft daarop de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) verzocht dit programma ook voor de Assenaren toegankelijk te maken. In het najaar 2006 komt de ISD met een eigen website. Het internetprogramma "bereken je recht" zal ook daarin worden meegenomen.

De SP is benieuwd naar de Asser uitwerking van dit programma en hoopt dat het bijdraagt de verschillende inkomensondersteunende regelingen voor inwoners van Assen toegankelijker en inzichtelijker te maken zodat ook meer mensen er gebruik van kunnen gaan maken.


BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS (Art. 38 Reglement van Orde)

Fractie: SP
Steller: J. Broekema
Datum: 4 juli 2006
Inkomend nummer: 2006-5998

Geacht college,

Vanuit de pers is de SP fractie afgelopen week geïnformeerd over een internetprogramma dat de gemeente Goirle heeft ontwikkeld en op 28 juni in gebruik heeft genomen. Met dit programma kunnen mensen met een minimum inkomen zelf berekenen op hoeveel inkomensondersteuning ze recht hebben.

"Via een speciale link op de website van gemeente Goirle (www.goirle.nl) komen surfers terecht bij korte vragenlijst. Nadat die is ingevuld verschijnt met een druk op de muis meteen een overzicht van alle inkomens ondersteunenende regelingen waarop de ondervraagde recht heeft op basis van zijn antwoorden.

"Iemand die een hypotheek wil afsluiten vindt zo een website waarop hij maar een paar velden hoeft in te vullen om te ontdekken hoeveel hij vergoed krijgt. Ik vond dat zoiets ook voor minima moest bestaan", vertelt John Nuyten, ontwikkelaar van de website en juridisch beleidsmedewerker van de gemeente Goirle.

"Ons uitgangspunt was dat iemand die bij de Albert Heijn werkt en wiens bril kapot is ook op internet een paar velden moet kunnen invullen om te achterhalen hoeveel hij vergoed kan krijgen."

Om deze enquête te doen hoeven geen persoonsgegevens te worden ingevoerd. Wie zijn mogelijkheden heeft berekend kan het overzicht hiervan echter wel printen en meenemen naar het loket voor sociale zaken en werkgelegenheid. Daar kan met dit document vanaf 28 juni een aanvraag worden ingediend.

"Veel minima hebben geen pc, daarom zullen we bibliotheken en andere loketten ons programma laten promoten", aldus Nuyten. Goirle heeft zichzelf tot doel gesteld om dit jaar minimaal vijf procent meer minima te bereiken. In het programma dat Nuyten ontwikkelde zitten alle landelijke en gemeentelijke vergoedingen voor minima. "Er zijn ook andere gemeenten die interesse hebben in zo'n website. Het zal een paar dagen kosten om voor hen een eigen versie te maken omdat er naast landelijke regelingen ook specifieke regelingen van Goirle in zitten."

(bronnen: www.binnenlandsbestuur.nl en website gemeente Goirle: www.goirle.nl)

Na aanleiding van dit nieuws heeft de SP fractie de volgende vragen:

  1. Wat is de mening van het college over dit nieuwe internetprogramma "bereken je recht" dat de gemeente Goirle gebruikt?
  2. Is het college met de SP fractie van mening dat:
    • het ook in Assen van belang is dat minima zo goed en zo breed mogelijk worden geïnformeerd over hun rechten
    • Assenaren ook zelf snel en simpel te weten moeten komen of ze ook recht hebben op bepaalde regelingen
    • om niet-gebruik van voorzieningen tegen te gaan de gemeente mensen actief moet wijzen op hun rechten
  3. Op welke manieren gaat het college momenteel het niet-gebruik van voorzieningen tegen en is het college bezig mensen actief voor te lichten over hun rechten?
  4. In het artikel kunnen we lezen dat de gemeente Goirle door o.a. dit internetprogramma in 2006 5% meer minima denkt te bereiken. Wat zijn hieromtrent de doelen van het college in Assen?
  5. Wat zijn de concrete plannen van het college om in Assen de bij vraag 3 en 4 genoemde onderwerpen te verbeteren?
  6. Volgens een beleidsmedewerker van de gemeente Goirle en ontwikkelaar van dit programma zijn er andere gemeenten die interesse hebben in zo'n website. Het is volgens hen mogelijk om binnen een paar dagen ook voor die andere gemeenten een eigen versie van het programma te maken. Behoort de gemeente Assen ook tot een van de andere geïnteresseerde gemeenten en is het college van plan om z.s.m. gebruik te gaan maken van dit of een soortgelijk internetprogramma?
  7. Zo ja, binnen welke termijn kan en wil het college dit in Assen dan realiseren, zo nee, waarom niet?

Met belangstelling kijken we uit naar uw beantwoording,
Namens de SP fractie,
Jan Broekema


Uitgaand nummer: 2006-06820

Beantwoording:

  1. Wij hebben het programma "bereken je recht" bekeken en zijn verrast door de eenvoud waarmee klanten zelf het recht op de diverse regelingen voor mensen met een minimuminkomen kunnen bepalen. Wij hebben de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) verzocht het programma ook voor de Asser burgers toegankelijk te maken. De site kunt u vinden op:
    www.intelscreen.nl/minima/.
  2. Wij zijn van mening dat zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van voorlichtingsbronnen om burgers te wijzen op aanwezige voorzieningen. Dit is ook één van de uitgangspunten van het collegeprogramma 2006-2010 en het beleidskader Werk, Inkomen en Inkomensondersteuning.
  3. De Intergemeentelijke Sociale Dienst voert de voorzieningen voor mensen met een minimuminkomen uit en daarmee ook de informatievoorziening over de regelingen. De voorlichting hoort bij deze taken.
  4. Wij hebben in het collegeprogramma aangegeven dat wij de voorlichting over de mogelijkheden minimabeleid en de bijzondere bijstand willen intensiveren. Doel is iedereen op de hoogte te brengen door gebruikmaking van de diverse voorlichtingsbronnen. Met dit hulpmiddel kunnen meer minima worden bereikt.
  5. Nadere uitwerking van de voorlichting vindt plaats samen met de ISD. Het communicatieplan van de ISD zal aan uw raad ter informatie worden voorgelegd.
  6. Wij zijn o.a. door uw vragen gewezen op deze website. De ISD ontwikkelt momenteel een website. De website "bereken je recht" wordt meegenomen bij de invoering van de nieuwe ISD-website. Deze zal in het najaar van 2006
    in de lucht gaan.
  7. Zie beantwoording onder 6.

Assen, 11 september 2006

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Assen.

U bent hier