h

Ledenbijeenkomst SP Hoogeveen

12 november 2007

Ledenbijeenkomst SP Hoogeveen

Maandagavond 10 september, in het zaaltje boven het Koetshuis staat gebak en koffie klaar; het is de eerste ledenbijeenkomst van de werkgroep SP in Hoogeveen. Beneden aan de bar zit Rosita van Gijlswijk, tweede kamerlid, ze kijkt voor de laatste keer in haar aantekeningen van de inleiding die ze gaat houden.

Het Drents kwartiertje is om en dus start het gebeuren om kwart over 8. De opkomst is niet massaal en dus is er gelegenheid genoeg om een kort kennismakingsrondje te houden. Zo leren de leden de werkgroep wat beter leren kennen en borrelen ideeën en vragen als vanzelf op. Natuurlijk spat daarbij de roerige SP-zomer als eerste open aan het oppervlak. Rosita haakt er energiek op in.

De affaire Düzgün Yildirim komt als eerste aan bod. Düzgün haalde uitgebreid de pers. Hij werd via voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. Het partijbestuur vroeg hem daarop zijn zetel in te leveren. Daarmee gaf zij gevolg aan de eerder gemaakte afspraak dat de volgorde van de kieslijst zou worden aangehouden. Deze afspraak is gemaakt om eventuele onterechte bevoordeling via vriendjespolitiek te voorkomen. Begrijpelijk, want het is een relatief kleine groep die via stemming de samenstelling van de Eerste Kamer bepaalt. Düzgün wist, evenals alle noordelijke provincies, niet van deze afspraak en weigerde dus zijn zetel in te leveren. Echter in Zuid Holland had men zijn stemgedrag hier wel op afgestemd. Als zij met gebruikmaken van voorkeurstemmen hadden gestemd, hadden zij veel meer invloed op de samenstelling van de kamer kunnen hebben en had de nummer 12: Ineke Palmen zonder meer een zetel bezet. Dit wetende, zou het niet rechtvaardig zijn om voor Düzgün de Kiesraadregels te laten gelden. Toch heeft Düzgün besloten om zijn zetel niet op te geven en daarom is hij geschorst als SP-lid. Het is duidelijk, dat de afspraken niet voldoende goed zijn overgebracht aan de stemgerechtigden. Verder lijkt grotere zorgvuldigheid bij de afhandeling zeer gewenst. De partij moet hiervan leren.

De affaire met Elma Verhey is nauw verbonden met die van Düzgün. Elma, hoofdredactrice van de Tribune, wilde in een artikel de affaire Düzgün aankaarten. Een dag voor plaatsing werd het eenzijdige, confronterende artikel voor commentaar aangeboden aan de partijsecretaris, die op zo'n korte termijn natuurlijk niet meer adequaat kon reageren. Deze reageerde met weigering van het artikel en onmiddellijke schorsing van de hoofdredactrice. Al met al kwam het handelen van zowel partijsecretaris als hoofdredactrice weinig volwassen over op de Hoogeveensche SP-leden. Rosita deed uit de doeken, dat er ten aanzien van Elma Verhey meer speelde, dan in de pers naar voren kwam. Vanwege privacy-redenen konden daar geen mededelingen over worden gedaan, waarvoor alle begrip.

Tenslotte kwam het aftreden van Johan Luijendijk uit Zutphen voorbij. Het verzoek van Luijendijk om tijdelijk ontheven te mogen worden van afdracht van een deel van de raadsvergoeding, klonk niet onredelijk. Hij raakte zijn WAO-uitkering kwijt ten gevolge van zijn werk als raadslid. Aan de andere kant was het niet de schuld van de SP dat Johan geen WAO-uitkering meer krijgt en zijn er ook bijstandsgerechtigden die voor de SP actief zijn als raadslid. Voor deze laatsten worden wel degelijk regelingen getroffen, die ook voor Johan zouden kunnen gelden. Toch klinkt het Verdonkse: "regels zijn regels" niet goed als verweer uit de mond van een linkse partij.

Alle aanwezigen waren het eens, dat de afdrachtregeling één van de beste standpunten van de partij is, dat niet zomaar mag verwateren. De afdrachtregeling maakt de partij voor een groot aantal juist aantrekkelijk. Het weert carrièremakers aan de poort en levert ook nog wat op voor het goede doel. De heibel hierover in de media is zeker onterecht en doet bijna lachwekkend aan. Ieder die actief lid wordt van de partij kent op voorhand de consequenties en is vrij om mee te doen. Het zou pas vervelend worden als er binnen de partij met verschillende maten wordt gemeten. Dat wij als partij nog iets te leren hebben op het gebied van communicatie en hier en daar ook wel meer tact aan de dag kunnen leggen, moge duidelijk zijn.

Zo kabbelde de discussie nog wat voort en gaf Rosita uitleg van het kiesstelsel. Bij de tweede kamer verkiezingen kunnen de kandidaten die op de kieslijst staan, per rayon verschillen. Dit bevreemd de aanwezigen. Bij de SP zal dit bij de volgende verkiezingen niet meer het geval zijn.

Philip Oosterlaak is fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten. Hij vervolgde na de pauze met een korte uiteenzetting van het werk van de SP bij de Provincie.

SP-Drenthe heeft nog niet zo'n lange geschiedenis, maar we zijn aardig onderweg. We hebben een goede verkiezingscampagne gehad, waarbij een flink aantal mensen, ook in een plaats als Hoogeveen, SP hebben gestemd bij de Provinciale verkiezingen. Dat belooft wat, als we de komende jaren nog veel meer aan de weg timmeren.

We zijn als SP-fractie in de Provinciale Staten bezig met verschillende onderwerpen. En we hebben een aantal zaken al stevig aan de orde gesteld. Zoals het Elektronisch Patiëntendossier dat ingevoerd moet worden, het gratis leerlingen vervoer en een onderzoek naar het doortrekken van de railverbinding Emmen-Oostgroningen.

Lian Veenstra stak vervolgens de Hoogeveeners een hart onder de riem. "Laat je niet ontmoedigen door de geringe opkomst. Gewoon weer proberen en doorgaan. Door de resultaten van acties en de publiciteit die dat oplevert, komen de mensen wel". Ze had de meeste actieve leden al meegemaakt op de door haar gegeven cursus over de SP en ze was trots te lezen hoe snel en vlot de eerste acties op touw werden gezet. "Hoogeveen is toch een beetje mijn kindje". Ze was vooral te spreken over de lokaal gerichte zebrapadactie. Lokaal spreekt de mensen aan en de actie had een prachtig resultaat. "Aarzel niet om een beroep op mij te doen. Het zij voor een cursus, het zij voor welke hulp dan ook".

De avond werd afgesloten met een diapresentatie van alle activiteiten die in het nog korte bestaan van de werkgroep al waren ontplooid. Dirk Ruijne vertelde de nog jonge geschiedenis in vogelvlucht. In januari werd een oproep gestuurd aan alle leden voor een bijeenkomst om te kijken hoe de SP in Hoogeveen meer aan de weg zou kunnen gaan timmeren. De bijeenkomst vond plaats in februari. In maart zouden de Provinciale verkiezingen worden gehouden en dus lag het voor de hand om eerst eens te gaan folderen en plakken voor de verkiezingen.

Na de verkiezingen deden vrijwel alle leden die actief wilden worden voor de SP mee aan de cursus lokaal actief. Ondertussen vonden de voorbereidingen plaats voor een eerste actie: de doofpotactie. Hiervoor kon eenvoudig worden aangesloten bij de gelijknamige landelijke actie. Op zaterdag 26 mei werden ca. 500 handtekeningen opgehaald. Regiohoogeveen.nl besteedde de nodige aandacht aan het gebeuren.

De klaaroveractie op 22 juni werd vervolgens een enorm succes. Meerdere malen werd de krant gehaald. Tijdens de overhandiging van de handtekeningenlijst met ruim 150 handtekeningen zei de wethouder alle medewerking toe en zijn korte tijd later met een van de SP werkgroepleden ook daadwerkelijk de verbeteringsmogelijkheden doorgenomen. Een beter resultaat konden wij ons niet wensen, voor deze actie die tegemoet kwam aan een grote behoefte van de omwonenden van de Schutstraat.

Nu na de ledenbijeenkomst zijn de eerste acties al weer gepland. Met man en macht probeert de werkgroep ook daar weer een groot succes van te maken. En dat gaat ook lukken, maar het lukt nog beter met u. Help ons, wordt lid en wordt actief. Meer dan andere partijen is de SP afhankelijk van haar leden.

Doe mee!

U bent hier