Buurtbemiddeling in Assen? Eerst slopen om dan weer proberen te lijmen
Buurtbemiddeling in Assen? Eerst slopen om dan weer proberen te lijmen
De PvdA fractie in Assen is bezig om een initiatief raadsvoorstel te maken over buurtbemiddeling. Tijdens een werkbezoek in Rotterdam zijn ze overtuigd van het succes en zouden dit graag in Assen willen terug zien. Buurtbemiddeling is, aldus de PvdA, bedoeld om problemen in de wijk vroegtijdig te signaleren en te voorkomen. Mensen kunnen bij klachten over bv hondepoep of geluidsoverlast in de buurt terecht bij een onafhankelijke bemiddelaar en dit vroegtijdig aanpakken. De SP Assen vindt het een goed idee, maar zet grote vraagtekens bij de realisatie.
Buurtbemiddeling, in de buurt de problemen vroegtijdig aanpakken. Prima, maar hoe wil de PvdA dit betalen. Tijdens de begrotingsbehandelingen in november 2004 hebben ze namelijk zonder veel gemor ingestemd met een enorme bezuiniging in het wijk- en buurtwerk in Assen. Over een aantal jaar moet het buurtwerk 250.000 euro per jaar gaan inleveren. Dit kan niet anders betekenen dat de bestaande faciliteiten moeten verdwijnen, dat er voor bijvoorbeeld opbouwwerkers geen geld is. En om buurtbemiddeling in te voeren moeten er waarschijnlijk andere onderdelen wijken. Of hebben de PvdA'ers ergens een goed gevuld potje achter de hand? Zou buurtbemiddeling niet naast het al bestaande wijkwerk moeten functioneren? Nu willen ze èn bezuinigen en investeren, een vreemde manier van werken.
De SP is van mening dat het buurt- en wijkwerk extra aandacht en geld moet krijgen. Eerst de bestaande projecten en activiteiten handhaven, en verrijken met extra activiteiten en meer wijk/ buurt/ jongerenwerkers. Zij kunnen de betrokkenheid in de wijken vergroten, zijn ogen en oren voor de buurtbewoners en gemeente. Zij weten wat er leeft en speelt in de wijk. Ze kunnen proberen samen met de bewoners de buurt een buurt te laten worden. Wanneer je een goed draaiend buurt of wijkwerk hebt, wanneer mensen betrokken raken bij hun buurt heb je misschien helemaal geen bemiddelaars meer nodig. Dan kunnen mensen het zelf oplossen. Ze weten naast wie ze wonen, komen regelmatig samen en weten waar ze terechtkunnen met problemen en vragen. Mocht het dan toch nodig zijn, is het dan tijd om te kijken naar buurtbemiddelaars.
Partij van de Arbeid, eerst slopen en dan weer gaan opbouwen is niet de juiste manier. Elke bouwvakker kan je het vertellen: Om goed te willen bouwen heb je een stevig fundament nodig. Dit geld voor een flat of een huis, maar des te meer voor een buurt of wijk.