h

Kamervragen over het afsluiten van de stroom op camping Anloo

11 februari 2020

Kamervragen over het afsluiten van de stroom op camping Anloo

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft vragen gesteld aan minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) over het afsluiten van de stroom op Camping Anloo.

Beckerman wil onder meer weten of de minister er weet van heeft dat de stroom is afgesloten op het vakantiepark. ,,Waardoor oudere en kwetsbare mensen niet naar het toilet kunnen, geen verwarming kunnen gebruiken, in het donker zitten en hun medische apparatuur niet kunnen opladen”, schrijft het Kamerlid.

Beckerman is benieuwd welke onderzoeken er ten grondslag liggen aan het afsluiten van de stroom. Dat gebeurde nadat er op 21 januari brand was uitgebroken in een elektriciteitshuisje op het terrein van het recreatiepark aan de Bosweg in Anloo. Daarop voerden de gemeente en netbeheerder Enexis controles uit. Enexis vond de situatie zo gevaarlijk dat het de stroom per direct wilden afsluiten. Dat gebeurde uiteindelijk op donderdag.

De SP suggereert dat de gemeente Aa en Hunze al in een eerder stadium was gewaarschuwd voor de onveilige situatie. ,,Waarom is toen niet ingegrepen door de gemeente”, vraagt Beckerman zich af. Sowieso wil het Kamerlid weten hoe vaak Aa en Hunze nou eigenlijk het vakantiepark heeft gecontroleerd op onveilige situaties. Sandra Beckerman vraagt minister Van Veldhoven om Aa en Hunze te vragen de bovengrondse stroomvoorziening zo snel mogelijk te herstellen.

Een nieuw veilig stroomnetwerk op de camping gaat 240.000 euro kosten. Omdat Camping Anloo failliet is, gaat de curator dat geld in ieder geval niet ophoesten. Ook de gemeente is dat niet van plan. In een bijeenkomst op dinsdagavond hebben de nog aanwezige bewoners te horen gekregen dat Aa en Hunze tot 24 februari het water en de riolering aangesloten te houden. Daarna sluit de gemeente dat ook af. Ook het afval zal vanaf die datum niet meer worden opgehaald en zal er ook geen beveiliging meer zijn.

Bewoners vrezen met grote vrezen dat ongewenste personen dan op de camping zullen rondstruinen. De mensen die er verblijven zijn bang voor brandstichting, vernieling en inbraken.

Aa en Hunze staat op het standpunt dat de mensen niet permanent mogen wonen op Camping Anloo. Toch is dat jarenlang oogluikend toegestaan door de gemeente. Sterker, bewoners vertellen verhalen dat ze zelfs door de welzijnsorganisaties van Aa en Hunze richting de camping werden gestuurd. Ook Beckerman stipt dat aan in haar vragen. Ze wil dan ook weten hoe dat zich ‘verhoudt tot het stop willen zetten van de permanente bewoning’.

U bent hier