h

Demonstratie 'Sluit kerncentrale Lingen'

5 juni 2018

Demonstratie 'Sluit kerncentrale Lingen'

Zaterdag 9 juni a.s. vindt een demonstratie plaats voor sluiten van de kerncentrale Lingen. Inmiddels is de centrale, die hemelsbreed ongeveer dertig km over de grens ligt, dertig jaar oud. De SP Drenthe ondersteunt de demonstratie. SP fractievoorzitter Wim Moinat: ,,Er zijn al meer dan honderd incidenten geweest bij deze kerncentrale. Laten we vanuit Drenthe meehelpen druk uit te oefenen om versneld de kerncentrale te sluiten”.

Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland liggen in het risicogebied van kerncentrale Emsland, een onderdeel van energieleverancier RWE. Vorig jaar nog werden in deze provincies door de Nederlandse overheid jodiumpillen verspreid onder risicogroepen voor het geval er een kernramp zou plaatsvinden. De SP fracties in Drenthe en de andere grensprovincies hebben de handen ineengeslagen om mee te helpen de kerncentrale zo spoedig mogelijk dicht te krijgen. Op die manier kan tevens worden voorkomen dat steeds meer kernafval ontstaat, waarvoor nog steeds geen eeuwig durende veilige berging gevonden is.

In Duitsland wordt al langere tijd actie gevoerd voor versnelde sluiting van de verouderde centrale. In Nederland is het gevaar van deze kerncentrale veel minder bekend. De provinciale fracties van de partij dringen er al langere tijd bij de Noordoostelijke provinciebesturen op aan de veiligheid van onze inwoners voorop te stellen en bij de oosterburen aan te dringen op sluiting van de verouderde installatie in Emsland Lingen.

Busvervoer

De SP Drenthe vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan de demonstratie en organiseert daarom busvervoer. Vanuit Coevorden vertrekt de bus om 11.15 uur vanaf het NS station. Opstappen in Emmen bij het NS station om 11.30 uur en vanaf parkeerplaats bij het Hamshire Hotel om 11.40 uur. Aanmelden voor de bus bij emmen@sp.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en de plek waar je wilt opstappen. Een bijdrage voor de bus is vrij.

Programma

De demonstratie begint om 13.00 uur met enkele sprekers en muziek. Rond 13.45 uur vertrekt de demonstratie naar de opwerkingsfabriek. Vanaf 14.30 uur is daar opnieuw een kort programma met muziek en sprekers. De bus naar Emmen en Coevorden vertrekt na afloop, rond 15.30 uur. Meer info: www.lingen-demo.de.

Zie ook:
https://drenthe.sp.nl/sites/drenthe.sp.nl/files/attachments/beantw.schr_...

U bent hier