h

Zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden? Niet zo’n goed idee!

15 mei 2018

Zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden? Niet zo’n goed idee!

Foto: SP

De SP is voor zonne-energie, laat dat duidelijk zijn. Dus zijn we voor het stimuleren van de plaatsing van zonnepanelen, niet alleen in Assen, maar in het hele land.

Maar als je dan leest dat er , b.v. in Oost Drenthe, 60 hectare landbouwgrond wordt gebruikt om energie op te wekken, dan lijkt ons dat niet een goed plan. En in natuurgebieden moeten we dat zeker niet willen.

Ook de gemeente Assen heeft plannen voor een “Zonnepark”

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/130448/Plannen-zonnepark-Assen-Zuid-stee...

De SP vindt dat er nog eens kritisch naar dat plan moet worden gekeken, want dat betekent wel dat er de eerste 20 jaar geen enkele andere bestemming mogelijk is voor dit beoogde industriegebied. En met het aanleggen van een zonnepark in een gebied dat ooit bestemd was voor landbouw geeft de gemeente Assen niet het goede voorbeeld.
Het moet mogelijk zijn om die 66.000 panelen op een betere manier in te zetten.

Er zijn nog genoeg daken beschikbaar in Assen waar zonnepanelen wel geplaatst kunnen worden. Denk aan daken van woningen, bedrijfspanden en boerenschuren maar ook aan P&R parkeerplaatsen aan de rand van de stad en bij de TT baan. Er zijn ook transparante zonnepanelen, die geschikt zijn voor bijvoorbeeld licht galerijen in gebouwen en tuinbouwkassen.

https://www.installatie.nl/nieuws/tuinbouwkassen-van-zonnepanelen/

De SP kan zich vinden in de mening van Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Lees onderstaand artikel maar eens in het Algemeen Dagblad.

https://www.ad.nl/economie/vrees-voor-landschap-straks-helemaal-gestoffe...

De SP in Assen pleit voor een moratorium voor het plaatsen van zonnepanelen in landbouw- en natuurgebieden. Gedurende dit moratorium moeten gemeentes en provincies samen met de bouwers van zonneparken overleggen hoe we deze wildgroei aan banden kunnen leggen.

(door Hayo Kuilman)

U bent hier