h

Jodiumpillen moeten ook op scholen aanwezig zijn

2 februari 2018

Jodiumpillen moeten ook op scholen aanwezig zijn

Foto: Gezondnu

Bij de behandeling van de kaderbrief van de GGD stelde de SP voor om jodiumpillen op locaties, waar dagelijks veel kinderen zijn, te bewaren. Raadslid Alie Dekker: “Stel je voor dat je in de klas zit en je het bericht krijgt dat er een radioactieve wolk vanuit Lingen Duitsland onze kant op waait. Deuren en ramen worden gesloten en je jodiumpillen liggen thuis. Ik zou willen dat er dan op school jodiumpillen zijn. De minister vindt het niet nodig dat scholen automatisch jodiumpillen krijgen want hij zegt dat je dan wel naar huis kunt fietsen. Ik vind dat een onbegrijpelijke reactie.”

Lees hier de bijdrage van Alie Dekker:

In deze kaderbrief staat bij het programma ‘beschermen’ niets over crisis, rampen en incidenten. Het is wel een taak van de GGD. Ik heb een voorstel, tip of een verzoek, geef het een naam, over deze GGD taak. Namelijk over de opslag en nooddistributie van jodiumpillen. De pre-distributie doet het rijk. De DPG, de directeur van de GGD, is ambtelijk verantwoordelijk voor de nooddistributie en opslag van jodiumpillen.

De jodiumpillen werken alleen als ze voor het overwaaien van een radioactieve wolk worden ingenomen. Ik zou het een goed idee vinden als de locaties, waar dagelijks veel kinderen zijn, jodiumpillen mogen opslaan.

Je zult maar in de klas zitten en het bericht krijgen dat er vanuit de kerncentrale in Lingen Duitsland een radioactieve wolk onze kant op waait. Ramen en deuren worden gesloten en je pillen liggen thuis. Vraag aan de wethouder is of scholen, kinderopvang en dergelijke in Assen al op locatie jodiumpillen voor de kinderen bewaren? En zo niet om in gesprek te gaan met de directeur van de GGD die dat kan regelen en begeleiden. Mochten er volgens de regels allerlei haken en ogen aan zitten dan zou ik graag zien, en ik denk de andere raadsleden ook, dat de wethouder naar de raad komt om zelf dan maar de pillen te kopen voor onze kinderen en die op de scholen ed. op te slaan.

Zie ook:

U bent hier