h

Algemene beschouwingen in Assen

7 november 2015

Algemene beschouwingen in Assen

Foto: SP

Afgelopen week waren de algemene beschouwingen in de gemeenteraad van Assen. Het moment waarop de plannen van het college voor 2016 en verder worden besproken. De SP fractie vroeg hierin aandacht voor onder andere de volgende zaken:

Zorg en sociaal beleid
De SP maakt zich zorgen over de decentralisaties. Er moet meer met veel minder geld. Het college wil onderzoeken of meer WMO voorzieningen een algemene voorziening kunnen worden. Volgens de SP een slecht plan. Van individuele begeleiding op gebied van administratie voor mensen met bijvoorbeeld een psychische of een verstandelijke beperking kun je niet zomaar een inloopspreekuur houden en dan verwachten dat dit goed blijft gaan.

De SP zag kansen om extra te investeren in het sociaal domein via de REP middelen (Ruimtelijk Economisch Programma). Er is een pot met 6 miljoen euro voor diverse plannen. Volgens de SP fractie moet nadrukkelijk onderzocht worden of hier ook slimme koppelingen kunnen worden gelegd met het sociaal domein. Het college gaf aan dit te gaan onderzoeken.

Woningbouw
De SP vroeg aandacht voor de slechte staat van onderhoud van de monumentale officierswoningen (huurwoningen) in de Oranjestraat. Het college gaat bezig met de woningbouwcorporatie om te zoeken naar een oplossing. Ook vroeg de SP aandacht voor de sloop en nieuwbouw in de Oude Molenbuurt. Inwoners maken zich zorgen. Daarnaast wil de SP dat er meer sociale huurwoningen worden gebouwd en dat de gemeente, waar nodig, dit zelf gaat doen. Bij de besprekingen van de Woonvisie in het voorjaar van 2016 komt hier meer duidelijkheid over.

OZB verlaging
Verschillende partijen stelden voor om de OZB te verlagen. De SP was het hier niet mee eens. Volgens de fractie is ook dit geld hard nodig om alle tekorten en risico’s in het sociaal domein op te kunnen vangen.

De SP ondersteunde daarnaast enkele moties voor o.a. het jongerenbeleid/jimmy’s en voor meer experimenteerruimte binnen de participatiewet. We stemden tegen moties voor meer onderzoek naar de inzet van sensoren op gebied van veiligheid. Volgens de SP fractie is dit helemaal niet nodig.

De SP vroeg aandacht voor de vluchtelingenopvang in Assen. Wat de fractie betreft moet er meer ingezet worden op integratiemogelijkheden in Assen en een betere communicatie met inwoners.

U bent hier