h

Draaikolk?

30 januari 2015

Draaikolk?

Foto: De Nieuwe Kolk, Assen

De raad werd gisteren gevraagd om 46.000 euro van het ene naar het andere potje te verschuiven in verband met de financiële problemen bij  stichting Theater en Bioscoop de Nieuwe Kolk. Jaarlijks besteedt de gemeente Assen 4,2 miljoen aan de Nieuwe Kolk. Een buitenstaander zou denken dat Assen heel erg cultuur minded is. Helaas gaat maar een fractie van die miljoenen naar de exploitatie van het Theater. Ongeveer 94% van dat bedrag gaat naar de kosten voor een, volgens de SP, veel te duur gebouw.

Raadslid Alie Dekker: "We wilden vanaf het begin heel graag culturele broedplaatsen, veel creativiteit en een bruisend hart. Maar dan niet in een veel te duur gebouw van 81 miljoen. We waren in 2008 de roepende in de woestijn die vond dat het best een tandje minder luxe mocht. Elke keer als er gesproken wordt over de financiële problemen bij de nieuwe Kolk is dat erg wrang voor onze fractie. We hopen maar dat er snel een oplossing komt."

De komende tijd wordt er door de organisaties in de Nieuwe Kolk en de wethouder gezocht naar een structurele oplossing. Meer sponsoring, meer subsidie, samenwerking met het Drents museum en eventueel een nieuwe organisatievorm. Als allerlaatste redmiddel is het voor vele miljoenen afschrijven op de boekwaarde van het gebouw.  De SP uitte haar zorgen en hoopt op een oplossing en citeerde een uitspraak van Harmke Vlieg: “Zorg ervoor dat de Nieuwe Kolk geen draaikolk wordt waar het geld in verdwijnt!”

Reactie toevoegen

U bent hier