h

SP wil opheldering over thuiszorg door bijstandsgerechtigden

24 januari 2014

SP wil opheldering over thuiszorg door bijstandsgerechtigden

De SP fractie is verontwaardigd over het plan van het College om bij wijze van experiment in Assen uitkeringsgerechtigden in te zetten als thuiszorgmedewerkers en heeft een reeks aan vragen gesteld.

Onder het mom van werkervaring opdoen worden, zoals nu lijkt uit de informatie vanuit het college, mensen ingezet als thuiszorgmedewerker en moeten ze in gezinnen die zorg nodig hebben gaan schoonmaken en strijken met behoud van uitkering.

Uit de collegebrief wordt niet duidelijk welke afspraken er zijn gemaakt met zorgaanbieders, om wat voor trajecten het gaat, hoe lang werken met behoud van uitkering mogelijk is, onder welke voorwaarden en voor welke bijstandsgerechtigden, welk uitzicht op een reguliere baan is aanwezig, welke effecten dit heeft voor de huidige thuiszorgmedewerkers en verdringing van hun baan. Wat wel duidelijk wordt is dat het college hiermee ook wil kijken of per 2015 Werkpunt de thuiszorg op deze wijze op grote schaal kan uitvoeren.

De SP maakt zich hier grote zorgen over en vindt dit onacceptabel. Vorig jaar bleek al uit onderzoek van onder andere de FNV dat werken met behoud van uitkering leidt tot veel misstanden en verdringing. Mensen willen graag uit de uitkering. Er is ook niets mis met het opdoen van werkervaring, maar dat mag er niet toe leiden dat reguliere banen geschrapt gaan worden.

De SP is van mening dat werken met behoud van uitkering mensen moet helpen weer aan het werk te komen en niet bedoeld is om andere mensen uit hun baan te drukken. Daarnaast hoort bij eerlijk werk ook een eerlijk salaris. Dat is de beste manier om uit de uitkering en uit de armoede te belanden en verdringing te voorkomen. Daarnaast is thuiszorg meer dan schoonmaken. De thuiszorg heeft ook een belangrijke signalerende functie en kan volgens de SP niet zomaar worden uitgevoerd door iemand zonder ervaring, kennis en inzicht in bijvoorbeeld het signaleren van veranderde situaties bij cliënten.

Reacties

"De SP is van mening dat werken met behoud van uitkering mensen moet helpen weer aan het werk te komen [...]." Jaja, ook de SP is om en predikt redenen om dwangarbeid te vergoeilijken!

Hulpbehoevenden verdienen deskundige thuiszorgmedewerkers. Als een uitkeringsgerechtigde dat kan, geef hem/haar dan een baan!

Werkervaring opdoen heb je nodig als je wilt overstappen naar de zorg, Dan ga je geen medeweker vervangen maar loop je mee.

@Arvind Denk toch dat je het nog een keer goed moet lezen.
Er is een verschil tussen werken en gelijk tijdig een opleiding krijgen met behoud van uitkering of werken met behoud van uitkering
Bij het eerste vloeit er een baan in loonverband uit.
Bij de tweede vloeit alleen maar uitzichtloos en armoede uit.Ook worden de bestaande banen in de thuiszorg verdrongen door slavenarbeiders.

Tijdelijk moeten werken en opleiding krijgen met behoud van uitkering is niet erg mits het ook vrijwillig gebeurt en niet onder dwang.zoals het de bedoeling is van de participatie wet van de regering. De participatie wet zoals nu voorgesteld word bevorderd slaven arbeid en zal bestaande banen verdringen.
Dat de SP ook in Assen hier tegen in het geweer komt kan ik alleen maar toe juichen.
Niet iedereen is geschikt om in de thuiszorg te werken.
Als thuiszorg medewerker heb je een groot inzicht en inleving nodig om te kunnen inzien wat er in een gezin nodig is en wat de Patiënt nodig heeft.
Het is niet alleen maar strijken wassen stoffen zuigen en boodschappen doen het vergt ook geestelijke steun en de kunst om patiënt toch nuttig te laten voelen.

Als een bijstander deze capaciteiten beheerd mag/moet hij ook voor dit kunnen beloond worden en niet als slaaf gebruikt worden om het goedkope arbeid te stimuleren.

Het is goed dat de SP probeert zich daarvoor hard te maken het is aan ons of zij daarvoor de kans krijgen. Zonder onze stem zullen zij in de minderheid blijven en geen kans krijgen om voor sociaal Assen op te komen en de situatie voor de mensen in armoede te verbeteren.

goed te lezen dat de SP actie onderneemt.
dat werkervaring moet leiden tot een reguliere baan is in de thuiszorg helaas een illusie.
je moet maar afwachten of je contract elke keer wordt verlengd en na de derde verlenging sta je sowieso op straat.
dan mag je na 3 maanden op nieuw solliciteren.
ik gun een ieder een goed en leuke baan, maar de methode Assen zal er voor zorgen dat er mensen zullen worden verdrongen uit hun werk, want het moet ook nog eens op een koopje!

Y Bakker

De antwoorden op de gestelde vragen gezien toch heb ik nog wel wat vraagtekens. Namelijk zo als er gezegd word dat ze maximaal 4 uren per week werken en dat ze daar voor betaald worden op basis van het minimum loon

Maar hoe zit dat krijgen ze dat boven op hun uitkering of word dat van hun bijstand uitkering af getrokken zoals het nu gebeurt bij de bijstand?
Zoals het nu gebeurt is dat als je werk uren hebt word het gene wat je verdient van je bijstand afgetrokken behalve de onkosten vergoeding.

Volgens mij is het nu zo dat je maximaal € 100 per maand bij kunt verdienen als je via Werkpunt van de gemeente werkt. Waar de SP Assen extra bezorgd over is, ligt in het feit dat het College een flink deel van de benodigde thuiszorg via deze constructie wil laten uitvoeren. Dat kan betekenen dat mensen die nu nog een baan hebben worden ontslagen en straks via Werkpunt hetzelfde werk moeten gaan doen voor veel minder. Wat dat er verdringing optreedt zal onvermijdelijk zijn.

Houd dit in dat Werkpunt dus een andere doelstelling heeft gekregen?

WERKpunt! startpunt voor doorstroom naar regulier werk voor mensen Wethouder Alex Langiusmet een arbeidsbeperking
ASSEN - WERKpunt! wordt de nieuwe organisatie om mensen met een af-stand tot de arbeidsmarkt in twee jaar te laten doorstromen naar regulier werk. In WERKpunt! werken de ge-meente Assen, de ISD (Intergemeente-lijke sociale dienst) en Alescon samen. Mensen moeten in twee jaar uitstromen naar regulier werk.

http://www.asserjournaal.nl/bericht/22794

De bezorgdheid van de SP is terecht het is duidelijk wat er gaande is en niet alleen in de zorg maar in vele andere arbeid sectors in het land ook. en Assen doet daar gretig aan mee.

Dan nog iets Jelle Hofstra zeg dat het zo is dat zij 100 euro per maand mogen houden.
4 uur per week 6 maanden lang is 26 x 4 =104 uur x € 7,83=814,32 bruto
(Bij zes jaar werkervaring verdienen de meeste hulpen gemiddeld maar € 7,83 per uur.)
Na dat half jaar werk ervaring houd het weer op en kans op baan hebben ze niet daar er nog steeds in de thuiszorg bezuinigt word en steeds meer mensen ontslagen worden dus wat voor nut het heeft is mij ook niet duidelijk.
Dus komen er bij mij steeds meer vraagtekens bij.en zie ik het meer als een verkapte slavenarbeid zonder enige vooruitzichten en veel onzekerheid voor de mensen die de zorg nodig hebben.
Ook vraag ik me af wat voor nadelige gevolgen het zal hebben voor de mensen die dan bv die 100 euro per maand mogen houden bv geen ontheffing van de gemeentelijke lasten of minder huur toeslag of of.
Eerder is dit ook gezien bij de ID banen en de Melkert banen dus zou niet zo vreemd zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier