SP Assen presenteert resultaten meldpunt huurexplosie
SP Assen presenteert resultaten meldpunt huurexplosie
Van 20 mei tot 1 juli heeft de SP Assen een digitaal meldpunt geopend waarop huurders in Assen hun ervaringen kwijt konden met betrekking tot de huurverhogingen. De SP heeft de meldingen geïnventariseerd, en biedt deze aan aan woningbouwcorporatie Actium, huurdersvereniging en de SP Tweede Kamerfractie.
De SP ontving in deze periode 48 meldingen via het digitale meldpunt. Daarnaast zijn er nog telefonische reacties binnen gekomen en heeft de SP op straat met mensen gesproken. De 4 meest voorkomende meldingen op een rij:
1. Veel mensen geven aan het onrechtvaardig te vinden dat hun inkomen uit 2011 wordt meegenomen in de berekening voor huurverhoging in 2013. Door ontslag, ziekte, studie of andere omstandigheden zijn veel melders in inkomen achteruit gegaan, waardoor een hoge huurverhoging niet meer gepast is. Veel mensen zijn ook niet op de hoogte dat dit een reden is om bezwaar aan te tekenen. Daarnaast moet men om bezwaar aan te tekenen zelf bij zowel de gemeente als de belastingdienst informatie opvragen. Iets dat voor veel mensen lastig is en bovendien weer tijd en geld kost.
2. Melders geven aan door de huurverhoging (nog) moeilijker te kunnen rondkomen. Huurverhogingen van enkele tientjes per maand hakken er fors is, temeer omdat er op veel meer terreinen meer wordt gevraagd (hogere zorgpremie, eigen bijdrages, duurdere boodschappen etc)
3. Scheefwonen neemt toe. Mensen die nu in een eengezinswoning wonen willen wel graag kleiner gaan wonen, maar doordat Actium de huren bij een nieuwe huurder fors omhoog gooit (huurharmonisatie) blijven er weinig goedkope huurwoningen over, en moet er veelal fors meer betaald worden voor een kleinere woning. Mensen kiezen er daarom, vaak noodgedwongen, voor om niet te verhuizen. Zo komt er nog minder doorstroom en minder plek voor nieuwe huurders.
4. Melders geven aan moeite te hebben met het schenden van hun privacy. De woningbouwcorporatie heeft de beschikking over hun inkomensgegevens, maar nergens is hen om toestemming gevraagd.
De SP gaat er vanuit dat de woningbouwcorporatie Actium serieus naar bovenstaande punten wil kijken. Uit de binnengekomen meldingen blijkt dat veel huurders niet op de hoogte zijn dat ze bezwaar konden maken wanneer ze in inkomen achteruit zijn gegaan sinds 2011. Hier ligt een taak voor de woningbouwcorporatie om de huurders hier beter over te informeren en in tegemoet te komen.
Daarnaast is de SP van mening dat de forse stijging van de huren voor teveel mensen veel problemen veroorzaakt en de sociale woningmarkt onnodig op slot zet. De SP hoopt dat Actium daarom het beleid rondom de huurverhogingen en huurharmonisatie wil herzien.
Daarnaast zullen wij de meldingen doorgeven aan de SP Tweede Kamerfractie zodat zij deze praktijkervaringen van huurders in Assen kunnen gebruiken om het beleid van het Kabinet te veranderen.
Overzicht meldingen
Onjuiste inkomensgegevens/in inkomen achteruit gegaan
|
44 % |
Door hogere huur in de problemen
|
24 % |
Schending van privacy | 10 % |
Huurharmonisatie | 18 % |
Anders | 4 % |
Enkele binnengekomen (geanonimiseerde) meldingen:
“ De kale huur is ca. € 100,00 hoger geworden. Dat geldt alleen voor nieuwkomers. Hierdoor moeten nieuwe bewoners eerder een beroep doen op huursubsidie. Dit moet weer via belastingverhogigen opgebracht worden door de burgers.”
“Ook mijn huur is met 4% omhoog is gegaan. En dat is in mijn geval 20,- per maand! Helaas ben ik op het moment werkloos en werk ik 1 dag in de week. Met 20,- verhoging in de maand merk je dit wel. En ook al heb je een fulltime baan met een fatsoenlijk salaris van 1800 bruto dan nog is 20 euro per maand nog veel.”
“Ook ik loop tegen de problemen van de huurnormalisatie aan. Mijn wens was om binnenkort vanuit mijn vrij grote eengezinswoning te verhuizen naar een appartement. Eerder lagen de huren van de appartementen, welke ik op het oog had, lager dan de huur van mijn huidige woning. Dit is nu niet meer het geval. Ik denk dat ik nu maar blijf wonen waar ik woon.”
“Door de huurverhogingen komen wij straks niet in aanmerking voor huurtoeslag, en zijn wij genoodzaakt te verhuizen. Altijd alles zelf betaalt, nu gaan we met pensioen en hadden we een beetje toeslag nodig, gaat in deze woning niet door.”
“Als huurder van Actium huur ik een eengezinswoning. Sinds mijn kinderen uit huis zijn sta ik ingeschreven om voor de toekomst in aanmerking te komen voor een kleinere woning cq appartement. Maar denk er nu niet meer over en pas mijn huis wel aan. Heb een huur van 380 euro wanneer ik op dit moment ga verhuizen zal ik zeker 200 tot 300 euro meer huur moeten gaan betalen. Dus ik bezet voor mij alleen een 1 gezinswoning terwijl ik er over na dacht te verhuizen, dit nu niet meer zal doen. “
“Ook wij hebben te maken met een gluurverhoging van 6,5 %. Dit terwijl ons inkomen de laatste 2 jaar met 50% is gedaald tot een inkomen op bijstandsniveau. “
“Ik zit met een dit kan niet kloppen gevoel, denk ik net als meerdere Nederlanders. Ben al boos dat mijn gegevens zomaar worden doorgegeven aan instanties en dan kloppen ze ook niet eens. In 2012 is ons salaris gezakt naar 70% door ziekte, inmiddels nu omgezet naar een UWV uitkering ivm afkeuring. Nu krijgen we van Actium een huurverhoging van 6,5 % omdat het inkomen van 2011 hoger was dan de norm die er is gesteld. En bezwaren zijn afgewezen!”
“Onze huurprijs is met 30 euro per maand gestegen. Erg veel, naast alle andere bezuinigingen blijft er steeds minder over. Maatregel bedoelt om scheefwonen tegen te gaan, maar het is gewoon een melkkoe, want een hypotheek zit er niet in. En particulier huren kan ook niet. Dus zijn we gedwongen te blijven huren, en dit dus maar weer te slikken. In de tussentijd verlaagt Actium ook nog eens de service en reparatie, dus je krijgt minder voor meer geld. Een maatregel die helemaal niets uithaalt, behalve dan mensen op hoge kosten jagen.”
Reacties
48 klachten op 12.315 huurwoningen (CBS), dat is dus nog geen half procent. Terwijl klagen over uurverhoging toch razend populair is.
Ik betaal voor een eengezinswoning 625 euro p/mnd terwijl mijn buurvrouw voor dezelfde woning 475 euro p/mnd betaalt en mijn buurman voor zijn hoekwoning! 425 euro p/mnd! Terwijl wij qua inkomen allemaal erg laag liggen. Ik vind het toch scheef....toch een nieuwe uitdrukking erbij: 'wie het langst huurt, lacht het hardst'.
Reactie toevoegen