h

Niet-herbenoeming burgemeester Assen

12 april 2013

Niet-herbenoeming burgemeester Assen

De gemeenteraad van Assen heeft donderdagavond besloten om de burgemeester van Assen, dhr. Heldoorn, niet voor te dragen voor een herbenoeming. Dit gebeurde in een besloten vergadering, alleen deze uitkomst is openbaar gemaakt.

Over het waarom kan en mag niets gezegd worden. Op alles wat dit onderwerp aangaat rust geheimhouding, dit is zo in de wet bepaald. Aan de ene kant begrijpelijk, gelet op de privacy van betrokkenen, aan de andere kant maakt dit het onmogelijk uit te leggen aan inwoners, die ook recht zouden moeten hebben om te weten waarom de gemeenteraad zo besloten heeft. Maar over de inhoud meer vertellen dan het besluit is strafbaar. Ook over de procedure bestaan vragen. Daarom hierbij daarover een uitleg.

In december 2012 heeft de Commissaris vd Koningin de herbenoemingsprocedure gestart. De raad van Assen heeft vervolgens een verordening vastgesteld waarin alle regels en procedures staan benoemd. Ook ligt er een procedurebeschrijving voor herbenoeming vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken die gevolgd moet worden. Hierin staan alle te voeren stappen in de procedure.

Er is een vertrouwenscommissie vastgesteld, bestaande uit alle fractievoorzitters. Zij bereidde een advies aan de raad voor. De procedure beschrijft dat zij hiertoe gesprekken voeren met de commissaris, burgermeester en eventueel derden (informanten) en putten uit eigen bevindingen.

Wanneer dit is afgerond en er een advies ligt wordt dit eerst met de burgemeester besproken. De burgemeester kan hier inhoudelijk op ingaan en opmerkingen plaatsen. Hierna wordt het advies, samen met verslagen van functioneringsgesprekken die de afgelopen jaren zijn gehouden, en de profielschets naar de commissaris van de Koningin gestuurd en wordt het voor de raad ter inzage gelegd.

Er vindt dan een besloten vergadering plaats. Tijdens de besloten raadsvergadering is er voor de gemeenteraad en de burgemeester ruimte om over het advies en alle onderliggende stukken en procedure vragen te stellen en dit gezamenlijk te bespreken. Hierna volgt de stemming en wordt de uitslag bekendgemaakt.

Op alle genoemde onderdelen ligt geheimhouding.Tijdens de openbare raadsvergadering die hierop volgt mag alleen de mededeling gedaan worden over het uiteindelijke besluit van de raad.

Dit raadsbesluit, wat eigenlijk een advies is aan de Minister van Binnenlandse Zaken, wordt samen met een advies van de Commissaris van de Koningin naar de Minister gestuurd die uiteindelijk het besluit neemt om wel/niet te herbenoemen.

(Bron:handreiking/circulaire benoeming, functioneringsgesprekken en herbenoeming burgemeesters van het ministerie van Binnenlandse Zaken)

U bent hier