h

Buurten in de Buurt: SP bezoekt Pittelo

14 november 2012

Buurten in de Buurt: SP bezoekt Pittelo

(Een persoonlijk verslag van bezoek van de SP Assen aan Pittelo op zaterdag 10 november 2012 geschreven door Jan Fekkes)

"Na wat voorbereidend SP- 'lees' werk en enige verdieping in de wijk Pittelo ging ik begeleid door gunstig gestemde weergoden op pad naar het afgesproken verzamelpunt, de parkeerplaats bij de supermarkt van Pittelo. Wel wat onwennig en onrustig over deze eerste politiek actieve stap dreutelde ik wat rond en dacht, kom, ik draai er eerst nog maar eentje zodat de podiumangst wat controleerbaarder wordt. Tja..... er zullen vast en zeker allerlei lastige vragen door het publiek worden gesteld en ik ben nog niet zo thuis in het hele gebeuren...zo dacht ik.

Samen met Alan wachtend op materiaal en meer mankracht zag ik met een gevoel van respect Jan Meruma met SP bakfiets op het hoogste verzet aan komen rijden. Na met vereende krachten de bakfiets centraal te hebben geparkeerd en folders, krantjes, pennen en jam uit de kist te hebben gehaald en uitgestald konden we aan de bak. Even later schoof Aly Joustra ook aan en hadden we een team van vier.
Tot zover de romantiek. Feitelijk was het helemaal niet zo spannend als dat ik had verwacht. Ik hoefde niet erg veel moeite te doen om met een aantal mensen in gesprek te kunnen gaan. Natuurlijk waren er ook passanten met "haast" en een aantal was simpelweg niet geïnteresseerd maar over het algemeen genomen vond ik de mensen vriendelijk en benaderbaar. Op vragen over hoe men het wonen in Pittelo beleeft kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Het voetbalveld is een mooi initiatief maar voor de directe bewoners geeft dit best wat overlast. Het veldje staat te dicht op de huizen. Bovendien zijn er regelmatig hangjongeren die een gevoel van onveiligheid geven. Anderzijds werd dit door een andere bewoner van de wijk enigszins afgezwakt. Hij vond dat mensen soms al angstig worden van een beeld wat men heeft. M.a.w. een groepje ergens zien staan betekent per definitie nog niet dat ze je ook lastig gaan vallen.
  • De verlichting in de wijk kan hier en daar beter.
  • Een andere bewoonster vroeg zich af wat er met inspraak gebeurt. Wanneer men een stem laat horen, wat gebeurt daar dan mee, zo vroeg ze zich af. "Je hoort er nooit weer wat van en als je wilt informeren, dan weet je niet waar je moet zijn". De gemeente legt soms wel erg gemakkelijk de verantwoordelijkheid bij de burger terwijl zij zelf ook een verantwoordelijkheid draagt om zaken goed en doordacht aan te pakken en te realiseren. Wanneer soms voor de hand liggende zaken worden vergeten of niet worden uitgevoerd gaat de vinger te snel richting de burger met de opmerking: "waarom heeft u dat dan niet aangegeven". Dit voelt als afschuiven van iets waar men (de gemeente) zelf beter over had moeten nadenken. Dat kan toch de bedoeling niet zijn?
  • Ook sprak ik met een paar mensen die tevreden waren over de wijk en de plek waar zij wonen.
  • Het liep niet storm bij de winkel maar dit was hetgeen naar voren kwam uit de gesprekken.

    De indruk die ik aan deze middag heb overgehouden is dat het een nuttige actie is. Niet zozeer vanwege het uitdelen van krantjes, folders en jam, maar vanwege het directe contact met de mensen. Een goed gesprek blijft denk ik beter hangen dan een folder die mogelijk snel in de papierbak verdwijnt. Zo krijgt de partij een gezicht waar "de mens" zich fijn bij voelt.

    Na een uurtje of twee hielden we het voor gezien.

    Tot slot moet ik zeggen dat ik een potje SP-tomaten-jam (met toestemming :-) heb meegenomen naar huis. Zonder te willen overdrijven...een ware smaaksensatie. Heerlijk. Waar kan ik meer halen??"

    U bent hier