h

SP Assen aanwezig op manifestatie "Armoede Werkt Niet"

11 december 2011

SP Assen aanwezig op manifestatie "Armoede Werkt Niet"

Zaterdag 10 december vond in de Brabanthallen in Den Bosch voor de tweede maal de manifestatie "Armoede Werkt Niet" plaats. Deze manifestatie is een groot protest tegen de forse bezuiniging op mensen met een beperking. Jonggehandicapten, bijstandsgerechtigden en werknemers van de sociale werkplaats moeten een deel van hun inkomen inleveren en 60.000 plekken in de sociale werkvoorziening worden geschrapt. Dat kan en mag natuurlijk niet gebeuren!

Leden van SP Assen stonden 's morgens vroeg al te wachten op station Assen op één van de vele bussen die landelijk ingezet werden om mensen uit het hele land naar Den Bosch te vervoeren. Ook SP-leden van omliggende afdelingen stonden in Assen paraat voor vertrek, evenals enkele vakbondsleden en PvdA-ers. Toen de bus uit Groningen arriveerde, deels al gevuld met Groningse bezoekers voor de manifestatie, ook voornamelijk SP-ers, kon de reis naar Den Bosch vervolgd worden.
(Klik HIER voor een fotoverslag van de dag.)

De reis verliep zeer voorspoedig waardoor het in de Brabanthallen bij aankomst nog vrij rustig was, maar de grote mensenstroom begon toch al snel op gang te komen. Een uur later was de enorme hal zo goed als gevuld met 6500 demonstranten, een veelvoud van het jaar ervoor! Vele sprekers en anders (muzikale) optredens kwamen vanaf 13.00 uur voorbij, afgewisseld door vaak schrijnende verhalen van mensen die door dit kabinetsbeleid keihard worden geraakt. Deze mensen werden op het podium geïnterviewd door Jan Marijnissen. Het geheel van de podium-optredens werd op een pakkende wijze door de bekende Rotterdamse Carrie aan elkaar gepraat. Agnes Jongerius en Job Cohen spraken de menigte ook toe, en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken (je kunt je afvragen wat die naam nog voorstelt) kwam ook een poging doen om dit kabinetsbeleid in het hol van de leeuw aan al die 6500 boze mensen uit te leggen en de protesten te dimmen. Het lukte hem niet, slechts boegeroep was zijn deel. Het hoogtepunt van de middag was ook meteen het sluitstuk: Emile Roemer betrad het podium en wist met zijn begrijpelijke en heldere verhaal nog eens goed samen te vatten waarom het zo vreselijk nodig is om te blijven protesteren tegen dit kabinetsbeleid waarbij mensen die zich slecht kunnen verweren simpelweg worden gedegradeerd tot een makkelijke en kansloze prooi voor keiharde bezuinigingen. Emile wist de actiebereidheid wederom flink aan te jagen en kreeg enorm veel bijval.

Na deze enerverende manifestatie zochten de Groningers en Drentenaren in de loop van de middag hun bus weer op om terug naar het Noorden te rijden. De acties zullen doorgaan zolang het nodig is, en SP Assen zal dan zeker opnieuw van de partij zijn!

(Kijk ook HIER voor een verslag van deze dag op de landelijke SP-site.)

U bent hier