h

Ik heb schoon genoeg van kernenergie

18 april 2011

Ik heb schoon genoeg van kernenergie

(tekst en foto's Peter van de Bunt – van Dam, Assen) Gewijzigd 19-4, 17.45 uur. Op zaterdag 16 april was er de startmanifestatie van de actie tegen kernenergie op de Dam in Amsterdam. De zon, onze grootste bron van kernenergie, scheen volop. Duidelijke informatie, muziek en een goede sfeer. De gehele Dam was gevuld met mensen uit het hele land die bewapend met leuzen, spandoeken en positieve energie deze demonstratie tot een groot succes maakten.


De eerste spreker was Wubbo Ockels die een gevoelig en realistisch verhaal neerzette over de aarde en hoe kwetsbaar de aarde was in verband met gebruik van kernenergie. Hij vertelde over fouten, die gemaakt worden, bij het uitbrengen van producten op de economische markt en hoe fouten die gemaakt zijn weer hersteld worden, maar als je het over kernenergie hebt kun je je geen fouten permitteren want je kunt het nooit herstellen.

De SP was duidelijk aanwezig samen met Greenpeace, Groen Links, PvdA en de Partij voor de Dieren en andere organisaties. Emile Roemer zei krachtig dat dit onderwerp zo groot was dat alle partijen zouden moeten stoppen met kernenergie. Kernenergie is niet specifiek links of rechts. Dit voorstel tot een gezamenlijk optreden werd door de andere partijen onderstreept. De beeldspraak van Emile, dat Borssele met een grote tweede kerncentrale de Schelde zou kunnen veranderen in een subtropisch gebied met lichtgevende visjes, werd hilarisch ontvangen.

Cohen begon zijn toespraak met de opmerking dat er eerst onderzoek nodig was naar de 2e kerncentrale wat hem een boegeroep opleverde van de demonstranten. Later herstelde hij zich door geen toestemming te geven voor een bouw van een tweede kerncentrale. Uiteindelijk was het optreden van de partijen een succes, vooral vanwege de samenwerking en omdat er duidelijke uitspraken werden gedaan.

Dit is pas het begin van het protest dat zeker gaat groeien. Vanmiddag hadden al 75.000 mensen de petitie tegen kernenergie ondertekend.

We gaan door....

Peter van de Bunt – van Dam, Assen

U bent hier