h

SP betuigt steun aan de actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs

10 februari 2011

SP betuigt steun aan de actie tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs


Woensdagmiddag 9 februari 2011 organiseerde het COG Drenthe in Assen een stille tocht om 14.00 uur vanaf de Groningerstraat 96 naar het gemeentehuis in Assen. Collega’s van openbare scholen en een aantal kandidaten voor de provinciale staten van de SP sloten zich hierbij aan. Het kabinet heeft het voornemen om fors te bezuinigen op onderwijs. Bovenop een aantal kleinere bezuinigingen die reeds is doorgevoerd wordt er nog eens 300 miljoen euro bij het primair en voortgezet onderwijs weggehaald.

Deze bezuiniging treft vooral de scholen voor speciaal onderwijs, zoals in Assen de W.A. van Lieflandschool en de kinderen met een rugzakje. Ook zijn er hierdoor ingrijpende gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs op alle basisscholen.

De klassen op de scholen worden groter. Er gaan bij COG Drenthe circa 10 fulltime en bij Plateau Openbaar Onderwijs circa 20 fulltime arbeidsplaatsen verloren (landelijk gaat het om 5000 arbeidsplaatsen).

Even voor tweeën was het een drukke boel op de hoek Kanaal - Groningerstraat, pal voor het kantoor van COG Drenthe. De één met een bord, de ander met spandoeken, en allemaal tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Een trommelaar liep voorop en rustig volgde de hele stoet ruim 220 mensen die meeliepen met de stille stoet over het kruispunt langs het Kanaal, tot de Oude Molenstraat. Dan de Oude Molenstraat, rechtsaf bij de Gedempte Singel over de stoep langs de winkels van het Koopmansplein. Weer terug Gedempte Singel, Noordersingel Gemeentehuis. Daar aangekomen kwam wethouder Maurice Hoogeveen naar buiten, stapte samen met Ria Ton op de verhoging, en sprak de demonstranten toe.

Hij sprak met hen de bezorgheid uit over de bezuinigingen. Ria bood de wethouder een mandje aan met twee zure appels en sprak daarna de demonstranten even toe die naar het gemeentehuis waren gekomen en daarna met hun spandoeken en borden hun weg vervolgden via de Doevekamp, Rolderstraat en de Groningerstraat tot het eindpunt.
Daar werden de borden met teksten in de tuin van het COG Drenthe kantoor geplaatst zodat men daar ook op het balkon kon lezen waar het om gaat.

De SP is woedend over de voorgenomen plannen voor het zogenaamde “passend onderwijs”. Nu blijkt dat klopt wat we altijd hebben gezegd. Het plan is een ordinaire bezuinigingsmaatregel en wordt door het kabinet handig ingezet om 300 miljoen euro weg te halen uit het onderwijs. CDA en VVD hebben na de landelijke demonstratie al aangegeven gewoon door te gaan met hun bezuinigingsplannen.

Tot slot nog dit. Op 2 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. We stemmen dan ook over de Eerste Kamer. Wanneer het kabinet daar geen meerderheid heeft wordt het heel lastig om deze schandalige plannen uit te voeren. Dus, ga stemmen, en denk goed na over welke partij uw stem verdient!



U bent hier