h

Spoeddebat en motie van afkeuring voor CU wethouder Langius

28 januari 2011

Spoeddebat en motie van afkeuring voor CU wethouder Langius

De raad van Assen heeft gisteren lang gedebatteerd over de daklozenopvang aan de Reest en het onvolledig en niet actief informeren van de raad door het college over dit onderwerp.

Aanleiding van het debat is de publicatie van geheime stukken in het DvhN van afgelopen zaterdag. Daarin werd duidelijk dat er een negatief ambtelijk advies lag, er andere alternatieven zijn bekeken en er financiele risico's zijn waarover de raad nooit is geinformeerd.

De wethouder reageerde tijdens het debat opnieuw zeer procesmatig, maar ging niet in op de essentie: het omgaan met de actieve informatieplicht, wilde wel toegeven dat het wat beter had gekund, maar, gesteund door de hele coalitie, bleef het daarbij.

De SP heeft aangegeven hem dit zwaar aan te rekenen. Voor de SP is de daklozenopvang een belangrijk en zwaar onderwerp. Wij vinden een daklozen opvang in Assen keihard nodig, maar wil je mensen een eerlijke en goede start geven dan moet dit zorgvuldig gebeuren. Dan moet ook de buurt worden betrokken, moeten keuzes niet alleen gemaakt worden op basis van beschikbaarheid en geld, maar ook door geschiktheid, spreiding en maatschappelijke effecten. Hier heeft de SP ook vanaf het eerste moment voor gepleit en alternatieven voor aangedragen. Maar hieraan is voorbij gegaan, de wethouder is niet in staat gebleken de regie te pakken en de raad en buurt hier goed in te betrekken met zeer veel onrust, en nu opnieuw een spoeddebat tot gevolg. Dit gaat ten koste van de inwoners, de buurt en de dakk en thuislozen die een plek hard nodig hebben.

De oppositie diende tijdens het debat dan ook een motie van afkeuring in tegen wethouder Langius (CU). Hierin wordt uitgesproken dat hij ernstig tekort is geschoten in zijn actieve informatieplicht en de relatie tussen raad en college ernstig zijn geschaad. De oppositie spreekt hierin zeer nadrukkelijk zijn afkeuring uit over de handelswijze van deze wethouder.

De motie werd niet gesteund door de coalitiepartijen en is daarom verworpen.

U bent hier