h

Daklozenopvang: college heeft slecht gecommuniceerd

23 oktober 2010

Daklozenopvang: college heeft slecht gecommuniceerd

Afgelopen donderdag heeft de raad op verzoek van de SP gedebatteerd over de geplande opvang voor daklozen en zwerfjongeren in Assen. De SP is blij dat er eindelijk opvang voor deze groepen mensen komt, maar is zeer ontevreden over oa. de wijze waarop het college van B&W dit met de omwonende heeft gecommuniceerd en op welke wijze de locaties zijn geselecteerd.

Het college stelde dat het betrekken van inwoners bij dit soort projecten bijna altijd leidt tot onwil en patstelling. Volgens de SP getuigt dit van een pessimistische en nauwe kijk op de samenleving en onze inwoners. Het college haalt projecten aan waar interactief werken in dit soort situaties niet heeft gewerkt, maar vergeet te melden dat er ook plekken zijn waar juist het tegenovergesteld is gebeurd. Dit geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid maar laat wel zien waar dit college voor staat: ver verwijderd van de inwoners en angstig opererend zonder visie. De keuzes voor de betreffende locaties zijn bovendien gemaakt op basis van steen en geld. Beschikbaarheid van het pand, verbouwingsmogelijkheden en financien stonden centraal tijdens de zoektocht. Volgens de SP missen sociale aspecten als bevolkinsopbouw, draagvlak, sociale en economische voorzieningen in de buurt.

Daarnaast zijn er tal van ernstige fouten gemaakt rond de bekendmaking. Buurtbewoners zijn niet geinformeerd of uitgenodigd voor de informatieavonden, er is verkeerde informatie gegeven, een onjuist beeld geschetst, vragen bewust niet beantwoord en bovenalles: het besluit stond vast en is in de buurt gedropt zonder overleg. Een slechte start, een manier van werken waardoor mensen zich echt overvallen voelen. Bovendien doet dit geen recht aan de mensen die een opvangplek nodig hebben. Zij hebben bij voorbaat een stempel, worden gestigmatiseerd, juist terwijl zij een nieuwe start willen maken.

Uit dit alles blijkt volgens de SP dat het college dit totaal verkeerd heeft aangepakt. Het kan en moet anders volgens de SP. Voordat je gaat zoeken al mensen en buurten betrekken. Open en eerlijk aangeven dat er in Assen voorzieningen nodig zijn en zullen komen, maar dat we dit samen willen doen. Breder kijken dan naar steen en geld. Inventariseren aan welke voorwaarden dit moet voldoen, wat voor de buurtbewoners van belang is, ook sociale aspecten meewegen. Dan creer je draagvlak, betrek je mensen, neem je inwoners en buurten en de doelgroepen serieus.

De SP stelde voor om dit besluit dan ook terug te nemen en opnieuw te starten met de door de SP aangedragen voorstellen. Ook wil de SP dat de raad beleid ontwikkelt en vaststeld om ook in de toekomst dit soort zaken goed en zorgvuldig aan te pakken zodat we echt zorgen voor een sociaal Assen, waar plek en hulp is voor mensen die dakloos geworden zijn, waar buurten goed en veilig zijn en mensen serieus genomen worden, kunnen meepraten en beslissen over hun buurt.

De coalitiepartijen en GL voelden hier echter weinig voor, de SP kreeg wel steun van Plop en het CDA.

U bent hier