h

Notitie zwerfjongeren succesvol besproken in de raad.

22 mei 2010

Notitie zwerfjongeren succesvol besproken in de raad.

Op verzoek van de SP is de notitie zwerfjongeren donderdag in de raad besproken.

De SP fractie is al 3 jaar bezig om de opvang van zwerfjongeren op de agenda te krijgen, eerst was het college van mening dat we ze niet hadden, toen hadden we er 2, en na het schrijven van het stedelijk kompas, een rapport dat de gemeente in opdracht van het rijk moest schrijven over de maatschappelijke opvang, kwamen ze erachter dat we te weinig opvang plekken hebben voor de zwerfjongeren. Een jaar na deze constatering verscheen eind vorig jaar, na veel aandringen van de SP,
eindelijk deze notitie.

In deze notitie de inventarisatie, door gesprekken met maatschappelijke organisaties, interviews met zwerfjongeren en een quickscan door de GGZ-Wmo initiatief groep en een plan van aanpak. Er komen in totaal 12 opvang plekken, nu zijn het er 4, door Promens Care. Deze plekken zouden begin 2010 al gerealiseerd zijn, maar er is nog geen geschikte locatie gevonden. Op aandringen van de gehele raad heeft wethouder Langius toegezegd dat in de herfst van 2010 de opvang gereed is.
Door de SP is bepleit dat de wethouder regie neemt in de volledige probleemhouderschap van de organisaties, ze mogen geen jongeren bij elkaar over de schutting gooien. Elke jongere moet een vaste begeleider krijgen die samen met hem alle voor hem relevante zaken regelt, wonen, school, werk/dagbesteding, behandeling.

De grote groep thuisloze jongeren zijn niet meegenomen in deze notitie, een gemiste kans, volgens de SP. SP raadslid Aly Joustra: “Door alleen over de dakloze jongeren te spreken en als gemeente geen visie of beleid te maken over de veel grotere groep van thuisloze jongeren in Assen, loop je kans dat deze jongeren steeds verder afglijden met alle problemen van dien.”

De opvang van zwerfjongeren gaat gepaard met een hoop bureaucratie en certificatie gekte. Dit gaat ten koste van de jongeren. Hou daar mee op was de oproep van de SP.

Joustra: “Deze bureaucratie is al frustrerend voor de professionele organisaties , laat staan de bureaucratische opstelling van de gemeente tegen de informele opvang van Van Mooi tot Maf. De gemeente wil niet inzien dat deze opvang een basis voorziening is en geen zorginstelling.
Gedurende 8 jaar vangen zij jongeren op, ze werken samen met alle professionele organisaties en krijgen veel complimenten over hun werkwijze :Doen wat werkt. De gemeente is al die jaren niet in staat geweest om dit initiatief vanuit de Wmo te ondersteunen.”

Aly Joustra heeft de wethouder uitgedaagd om lef te tonen en n.a.v en rapport dat binnenkort verschijnt van de Hanze Hogeschool, om een woon en doe gezin uit te rollen over het gehele land, in ontvangst te nemen en van dit initiatief een pilot project te maken. Zet Assen eens een keer anders op de kaart. De wethouder heeft de uitdaging niet aangenomen
, maar wij zullen hem daar schriftelijk aan blijven herinneren. De wethouder is wel bezig om Van Mooi tot Maf onder de paraplu van Promens Care onder te brengen. Een aantal fracties hebben daar voor gepleit.

Al met al kijkt de SP fractie terug op een warm en waardevol debat over de zwerfjongeren. Wij blijven natuurlijk de ontwikkelingen op de voet volgen en waar nodig trekken we aan de bel.

U bent hier