h

Discussie over cameratoezicht: geen inhoud maar politiek gedraai en gekonkel

22 mei 2010

Discussie over cameratoezicht: geen inhoud maar politiek gedraai en gekonkel

De SP fractie is verbaast en geërgerd over de discussie over cameratoezich de afgelopen week in de media. Duidelijk wordt weer dat het niet gaat om inhoud maar om politieke spelletjes.

Met als hoofdrolspelers de VVD en het CDA. Het CDA dat plotseling is gedraaid, argumenten die ze een paar maanden geleden gebruikten om tegen de inzet van camera’s te zijn worden nu omgedraaid en gebruikt om er voor te zijn. Met als 1 doel: een wig slaan in het college.
De VVD was een fervent voorstander, maar er blijkt tijdens de geheime sessies in de achterkamers tijdens de onderhandelingen meer afgesproken te zijn dan in het collegeprogramma staat en daarom gooien ze hun principes overboord en zijn ze nu plots tegen.

De SP houdt niet van deze spelletjes en neemt het deze partijen dan ook kwalijk. Want dit is schadelijk voor de politiek, voor het vertrouwen dat mensen hebben. Weer laten deze partijen zien dat het bij hen niet gaat om inhoud maar om politiek gedraai en gekonkel.

Daar hebben wij nooit aan mee gedaan en doen we nu ook niet. De SP kijkt naar de inhoud en over dit onderwerp denken wij hetzelfde als de afgelopen jaren. Wij zijn tegen cameratoezicht in Assen. Niet omdat we er principieel tegen zijn maar omdat wij van mening zijn dat het nu geen effect gaat hebben en er betere oplossingen zijn om overlast en geweld tegen te gaan.

De steekpartij van laatst was door camera’s niet voorkomen, die hadden het niet eens gefilmd. Mevr. Mulder (CDA) gaf aan dat door camrratoezicht daders sneller zouden worden opgepakt. In dit geval zijn de daders de dag erna opgepakt. Veel sneller kan het bijna niet. De politie was gelukkig goed op de hoogte en wist waar men moest zijn.

In heel Assen is het oplossingpercentage van uitgaansgeweld hoog, zo’n 90 procent. Dat kan dus zonder de inzet van camera’s. En we hebben van de politie begrepen dat men goed zich heeft op de problemen, weet waar het zich afspeelt en wie de raddraaiers zijn.

De SP denkt dat wanneer politie aangeeft dit niet meer in de hand te hebben, we in dat geval ook niet eerst moeten praten over camera’s maar over de inzet van mensen. Extra inzet van politie, van toezichthouders maar ook inzet van jongerenwerkers op straat. Dat is investeren aan de voorkant en levert echte veiligheid op. Goede resultaten zijn ook in Assen hierdoor behaald en die lijn willen we voortzetten, dit heeft volgens ons het meeste effect.

De SP heeft dan ook tegen de moties gestemd.

U bent hier