h

Marktwerking funest voor de kwaliteit van de thuiszorg en Maatschappelijke Opvang.

8 november 2009

Marktwerking funest voor de kwaliteit van de thuiszorg en Maatschappelijke Opvang.

Deze week word er in de 2de kamer gedebatteerd over het SP initiatief voorstel om de Europese aanbestedingen uit de wet op de thuiszorg (Wmo) te halen. Het Europees aanbesteden heeft geleid tot het ontslaan van goed opgeleide werkers in de thuiszorg en een slechtere zorg voor patiënten.

Dit zelfde lot overkomt nu de mensen en werknemers die zorg of begeleiding nodig hebben of geven in de Maatschappelijke Opvang. Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel: ”Heroriëntatie opvang en begeleiding van kwetsbare mensen”, in de gemeente raad van Assen, bleek maar weer eens hoe de wethouder (CDA) vasthoud aan het aanbesteden.

Naast de 2de ronde van aanbesteden van de thuiszorg, afgerond halverwege november 2009 en geldig voor 2 jaar, is er door deze wethouder het afgelopen jaar, de kortdurende Maatschappelijke opvang aanbesteed. Wordt de begeleiding van ontregelde gezinnen in een aanbesteding traject gezet. Tevens is hij aan het overdenken om de opvang van zwerfjongeren aan te besteden.

De SP fractie is van mening dat deze zorg en begeleiding van een groot maatschappelijk nut is, onder welzijn valt, en volgens de Europese regels ook niet aanbesteed hoeft te worden. De maatschappelijke opvang kan door subsidie geven gefinancierd worden. Het aanbesteden kost veel geld, energie en tijd, zowel voor de gemeente als voor de zorg aanbieders. Dit kun je beter benutten voor een goede maatschappelijke opvang voor kwetsbare mensen.
Er zijn in de regio en in de stad een aantal organisaties die de maatschappelijke opvang in het verleden hebben opgezet en uitgevoerd of nog uitvoeren. De begeleiders kennen hun klanten, kennen de ketenpartners, kennen de infrastructuur en hebben dit jaren tot volle tevredenheid van de mensen en de gemeente uitgevoerd.

Gevolgen wel aanbesteden:

De gemeente heeft vorig jaar , om de maatschappelijk opvang te kunnen aanbesteden, een extern bureau in de hand genomen , voor 30 dagen á 1000 euro per dag. Er zijn onbekende organisaties binnengehaald, die geen maatschappelijke opvang boden in Assen of omgeving.
De kortdurende opvang is zeer onder de prijs gegund, aan een organisatie die nu in de financiële problemen dreigt te komen en een jaar na dato is er nog steeds geen opvang locatie. Voor de opvang voor zwerfjongeren ligt er al een jaar een plan van een plaatselijke aanbieder, die van bureau naar bureau gaat en nu wordt dit w.s. aanbesteed.
Een burgerinitiatief voor de opvang van dak en thuisloze jongeren, die al 6 jaar draait wordt compleet genegeerd door de gemeente.

Deze gevolgen staan absoluut haaks op het bieden van een menselijke maatschappelijke opvang. Een voorziening waar de begeleiding en zorg voor deze kwetsbare mensen centraal hoort te staan. Waar je problemen erkent en herkent worden en waar voor jou de best mogelijke oplossing word gevonden.Waar de aanbieders van deze begeleiding nu samenwerken maar gedwongen worden om met elkaar te concurreren

Dus wat de SP betreft geen aanbesteding voor de Maatschappelijke Opvang.
Dan pas kun je de visie; ‘Zorg op maat, geen mens op straat ”, verwoord in het Stedelijk Kompas van de gemeente Assen, omzetten in werkelijkheid.

U bent hier