h

Kloosterveen verdient een volwaardige bibliotheek!

24 november 2009

Kloosterveen verdient een volwaardige bibliotheek!

Is er een toekomst voor een bibliotheek filiaal in Kloosterveen? Als het aan de gemeente Assen ligt, is het antwoord NEE!
Als het aan de SP ligt, is het antwoord JA!

Terwijl de wijk Marsdijk een filiaal van meer dan 400 vierkante meters heeft en Peelo een filiaal van 300 vierkante meters, moet Kloosterveen het momenteel doen met een servicepunt van 60 vierkante meters. En nu wil de gemeente een filiaal in Kloosterveen openen. Maar dan wel met 80 vierkante meters. 80 vierkante meters in een gangpad in een school! Dit is onacceptabel!

De leefbaarheid van de wijken en buurten van Assen is doorslaggevend voor het welzijn van een stad. En een bibliotheek-filiaal in de wijk hoort daarbij. Terwijl zo’n 80% van de jeugd in Marsdijk lid is van de bieb, is dit in Kloosterveen maar 6%! Dit als direct gevolg van het feit dat Kloosterveen geen volwaardige filiaal heeft. Kloosterveen is 4,5 kilometer van het centrum. Een hele afstand met twee kleine kinderen in een buggy of als mindervalide.
Met meer dan 5500 inwoners, waarvan bijna 2000 onder de 18 jaar, is het te triest voor woorden dat de wijk nog geen filiaal heeft!

De SP is niet blind voor de ontwikkeling in de samenleving. Google, Wikipedia, Amazon en e-Readers. Allemaal nieuwe wegen om informatie te ontsluiten en beschikbaar te maken. Kortom, de digitalisering. Maar toch vinden wij dat er wel degelijk een toekomst is voor de bibliotheek in de wijk.

Een bibliotheek is meer dan een opslagplaats voor boeken. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plek om workshops te volgen, om lezingen mee te maken. Om kennis te vergaren en belevenissen te delen. Het is een plek waar jonge kinderen zich kunnen verliezen in de wonderen van boeken. De bibliotheek in de wijk is een culturele ontmoetingsplek.

* De bibliotheek is een warenhuis van kennis en informatie.
* De bibliotheek is een centrum voor ontwikkeling en educatie.
* De bibliotheek is een inspiratiebron van lezen en literatuur.
* De bibliotheek is een encyclopedie van kunst en cultuur.
* De bibliotheek is een podium voor ontmoeting en debat.

De SP in Assen wil dat de gemeente kiest voor een volwaardig bibliotheek-filiaal in Kloosterveen.

Steun onze oproep aan de gemeente. Kloosterveen verdient een bieb! Teken de petitie! Mail ons met je steun. Bel of mail je raadsleden. Laat ze weten dat je een bieb in de wijk belangrijk vindt!

U bent hier