h

Uitkleding wijkbibliotheken niet acceptabel

22 juni 2009

Uitkleding wijkbibliotheken niet acceptabel

Het college wil de bibliotheek in de wijken uitkleden. Omdat er in het nieuw te bouwen Cultureel Kwartier een megabieb komt en alle aandacht daarheen gaat, moeten de filialen in de wijken het ontgelden. De SP is hier tegen en kiest ervoor om juist in de wijken te investeren.

In het beleidskader bibliotheekwerk stelt het college dat de hoofdvestiging van de bibliotheek centraal staat voor de toekomst en de dienstverlening in de wijken naar een smallere basis toe moet groeien.
Uitgangspunt voor de gemeente is: “Centraal wat centraal kan, in de wijken wat in de wijken moet.” Maar het college draait de zaken om. Het subsidiariteitsbeginsel stelt: decentraal wat decentraal kan, centraal wat centraal moet en niet andersom. De wijk en buurt is de schaal van de toekomst. Hier moeten we juist op investeren, hier moet het beleid worden op gericht volgens de SP.

De gemeente constateert landelijk dalende bezoekers bij bibliotheken en accepteert dit. In plaats van beleid te ontwikkelen deze trend te keren, zet de gemeente het mes in. In plaats van te zoeken naar het uitbreiden van functies in de wijk, kiest de gemeente wederom voorzieningen af te bouwen.

SP raadslid Alan Staples: “ De SP kan zich vinden in de kanttekeningen die Bibliotheek Assen zelf heeft geplaatst: Uitkomst van dit voorgestelde beleid zal zijn: minder bezoekers, lagere inkomsten, en een lagere profiel. Een uitkleding van de voorzieningen in de wijken. De SP ziet liever dat de bibliotheek in de wijken wordt verstevigd. De vestigingen van de bibliotheek in de wijkcentra Peelo en Marsdijk biedt de gemeente kansen dienstverlening rondom de bibliotheek uit te bouwen met voorzieningen van andere beleidssectoren. Dit voorstel laat die kans glippen."

Een raadsmeerderheid was het met de SP eens, en de wethouder moet zijn huiswerk over doen. Na de zomer komt het college daarom met een aangepast voorstel.

U bent hier