h

SP : College is de weg kwijt.

26 juni 2009

SP : College is de weg kwijt.

SP : College is de weg kwijt. Ze verhullen zich in mooie woorden, doen voorkomen alsof ze daadkrachtig en sociaal zijn maar het tegendeel is waar.

De boodschap die dit college de afgelopen jaren en ook in de voortgangsnota over Assen uitstort is een blijde boodschap. Het gaat economisch zwaar, maar we zijn sociaal en bezuinigen niet op sociale zaken. Maar het is een boodschap met een zeer laag realiteitsgehalte. Er klopt geen snars van volgens de SP.

Want dit college is niet daadkrachtig, is niet sociaal en al helemaal niet goed in communiceren. Dit college durfde zelf geen besluit te nemen over de rondweg en het prachtige Drentse Aa gebied. Dit college durfde 3 jaar lang geen besluit te nemen over nieuwbouw voor het Dr Nassaucollege en Vincent van Gogh. En dit gebrek aan daadkracht komt hen nu wel goed uit. Het kan ons onderwijs gebruiken als melkkoe in moeilijke financiële tijden. En dit alles in zeer slecht overleg met de scholen. Dat is niet sociaal te noemen.

Dit college wil onze kinderen nog jaren in oude schoolgebouwen laten leren. Schoolgebouwen waar de ramen uit de rotte kozijnen vallen. Waar de lokalen muf zijn, waar het in de zomer niet is uit te houden en in de winter met de jas aan in de klas moet worden gezeten. Dit college wil uit het niets miljoenen bezuinigen op nieuwbouw. Niet onderbouwd, niet verantwoord.

We houden in Assen tonnen over op gebied van de WMO, hier wordt de lat niet hoog gelegd, is de ambitie niet groot. Hier neemt men genoegen met de middelmaat. En ook dat komt goed uit. Want ook de WMO moet het ontgelden. Ook hier wil het college stevig, structureel, 310.000 euro op bezuinigen. Dit kun je niet sociaal noemen.

Maar we moeten het niet zo somber inzien aldus B&W. We krijgen nu wel een bevaarbaar kanaal. Dat is goed voor Assen. 55 miljoen uitgeven om een flink aantal bruggen of viaducten en sluizen te bouwen, om het kanaal uit te baggeren zodat de meest populaire hobby in dit college nog beter kan worden uitgevoerd. Het is goed voor de economie. Goed voor de stad en de zuiderzeelijngelden zijn ervoor om de infrastructuur te verbeteren, dus het kan niet anders.

Ga toch weg! 55 miljoen uitgeven voor een bevaarbaar kanaal is belachelijk. En helemaal nu dit college keihard wil bezuinigen op het onderwijs en zorg. Hoe kun je dit met droge ogen verkopen. Leg dit maar eens uit aan onze inwoners. Aan ouders, aan kinderen die al jaren in slechte schoolgebouwen les krijgen, aan leerkrachten die hun werk niet fatsoenlijk kunnen doen. Niet een bevaarbaar kanaal is goed voor de stad, voor de economie, voor de aantrekkingskracht van Assen. Nee:
onderwijs is dat. Dat is de motor van onze samenleving, de belangrijkste peiler voor onze economie. Goed onderwijs en goede voorzieningen hebben echte aantrekkingskracht voor Assen

Volgens de SP is dit college de weg kwijt. Ze verhullen zich in mooie woorden, doen voorkomen alsof ze daadkrachtig en sociaal zijn maar het tegendeel is waar. De SP wil een aantal dingen bereiken. We willen dat er niet wordt bezuinigd op onze scholen. Dr Nassau en Vincent van Gogh zijn keihard toe aan fatsoenlijke nieuwbouw, hetzelfde geldt voor de basisscholen in Marsdijk waar de de afgelopen veel berichten over hebben ontvangen. Dit moet nu eens snel gerealiseerd worden.

Er wordt wat de SP betreft ook niet bezuinigd op de WMO. Wij willen geen bezuinigingen op wijkactiviteiten of sluiting van wijkgebouwen zien. Juist nu moeten we investeren in mensen. In de wijken en buurten.
Er kan en moet nog veel meer want we benutten niet alle mogelijkheden.
Zet dit dan ook in want het is hard nodig. Zorg voor bibliotheken in de wijken en niet in de uitgeklede vorm zoals dit college wil. In alle wijken een echt WMO loket, bed de WMO in in de wijk, prestatieveld 1, laagdrempelig. Zorg Investeer in het onderwijs, in het buurt en jongerenwerk.
Het armoedebeleid. Dit kan en moet nog veel beter. Een gerichte, actieve benadering en aanpak. Daar is geld voor, daar is winst te maken. Geen winst in geld of prestigieuze projecten, maar winst voor mensen, winst voor onze samenleving.

Dit college moet opnieuw aan de slag. Hierop dus niet bezuinigen, de SP wil dat het college het heel anders doet, want dit is goed mogelijk en pas dan bezuinig je niet op sociale zaken maar op dingen die we echt minder nodig hebben of anders kunnen doen.

Ik noem de exorbitant hoge inhuur van externen. Ruim 7 miljoen in 2008.
Als het college nu eens zelf knopen doorhakt, zelf keuzes maakt in plaats van dit over te laten aan dure adviesbureaus. Als we nu eens heel kritisch kijken naar die enorme aantallen externen die dit gemeentehuis bevolken. Dan is daar winst te halen. Hier moet het college op z’n minst
10 procent op kunnen bezuinigen, maar 15 % zou ook heel goed kunnen.
Minimaal 6 honderd duizend, misschien wel ruim een miljoen per jaar.

Dit college maar ook de raad kan zelf aan de slag. 70.000 euro per jaar aan extra advisering en ondersteuning van het college, de hogere fractievergoedingen van de raad. Dit kan best minder en scheelt samen zo'n 90 duizend euro per jaar.

Dit college wil een grootschalig en duur NME gebouw en wijkpost in het Asserbos. De raad heeft besloten, maar gezien deze ontwikkelingen lijkt het de SP beter om alsnog, net als wat wij al voorstelden, te kiezen voor de kleinere variant. Kan een miljoen of meer schelen en is volgens ons beter voor het Asserbos. Slaan we twee vliegen in een klap.

Dit college moet terug naar den Haag. Zeggen dat het volkomen onverantwoord is om in deze tijden 55 miljoen weg te gooien in het bevaarbare water van het kanaal. Assen heeft een alternatief investeringsplan voor dit kleine gedeelte uit de immense pot met zuiderzeelijngeld. Wij willen en moeten investeren in onze onderwijs infrastructuur. Door de crisis zijn veel zaken die een jaar geleden nog onmogelijk leken gebeurd. Afspraken die vast leken te liggen konden zo opzij worden geschoven, de tijden zijn veranderd, er moeten andere keuzes worden gemaakt. Dit is ook op dit terrein mogelijk. Kijk over de rand van de potjes met geld, over de bureaucratie. Wees creatief, daadkrachtig en heb lef. Gebruik die 55 miljoen echt voor Assen, voor het onderwijs, voor de toekomst van onze stad.

De SP is zeer ontevreden over het collegebeleid. Daarom komt de SP met deze voorstellen, het college moet opnieuw aan de slag, met deze investering en bezuinigingsvoorstellen. Dan laat je zien dat het in Assen socialer en menselijker kan worden, ondanks moeilijke tijden.

U bent hier