h

Nota Mantelzorg

30 mei 2009

Nota Mantelzorg

Zorg is iets van mens tot mensen dat laat juist de mantelzorg zien in al zijn kracht.
Met deze opmerking heeft de SP fractie haar betoog beëindigd in het debat over de nota mantelzorg: U staat niet alleen”.

De SP fractie heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het zeer zorgvuldig omgaan met de indicatie regel:” Gebruikelijke zorg”, bij de aanvraag voor thuiszorg of huishoudelijke zorg, als er sprake is van mantelzorg. Het cluster mantelzorg sprak in haar reactie op de nota haar zorg uit over het overbelast raken van mantelzorgers , met name de jongeren, door het gebruik van de indicatie regel , gebruikelijke zorg.

De SP is van mening dat de draaglast en draagkracht van de mantelzorger per mantelzorgsituatie uniek is. Dit vraagt maatwerk vanuit de menselijke maat, dus geen indicatie vanuit een protocol. En gegeven het feit dat mantelzorgers van nature al meer doen dan ze eigenlijk kunnen, was de SP van mening dat de indicatie regel , gebruikelijke zorg, indien er sprake is van mantelzorg niet gebruikt zou moeten worden.

Zo ver wilde de wethouder niet gaan, de gebruikelijke zorg regel is wettelijk verplicht. Wel heeft hij onze zorgen hierover onderschreven en toegezegd dat ze actief op zoek gaan naar mantelzorgers en dat ze de ondersteuning krijgen die ze vragen.
Dit geld ook voor mantelzorgers die in de problemen komen door het wegvallen van ondersteunende en of activerende begeleiding. De wethouder gaat in gesprek met het cluster mantelzorg en het Wmo loket, om praktijk ervaringen op dit gebied te evalueren en de raad word op de hoogte gehouden van de uitkomsten van deze evaluatie.

Met deze toezegging op zak, heeft de SP ingestemd met de nota:
Mantelzorg, “U staat niet alleen”.

U bent hier