h

Lokale omroep: onderzoek overbodig en subsidiëring moet worden aangepast

27 maart 2009

Lokale omroep: onderzoek overbodig en subsidiëring moet worden aangepast

Op verzoek van de SP sprak de raad gisteravond over twee brieven van het college over de lokale omroep. Het college wil een 30.000 euro kostend extern onderzoek doen naar de functie van de lokale omroep en heeft een minimale subsidie aan Radio Assen verstrekt.

Volgens de SP is een onderzoek volstrekt overbodig. In de mediawet staat heel helder wat de functie van een lokale omroep is. Dit hoeft Assen niet zelf te onderzoeken. Die 30.000 euro is weggegooid geld. Daarnaast is de SP van mening dat Radio Assen de subsidie moet krijgen die de gemeente voor dit doel van het rijk krijgt. Nu stelt het college de helft van het bedrag beschikbaar en baseert dat op eisen die niet reëel zijn of zelfs illegaal. Zo mag het college geen inhoudelijke eisen stellen, zich niet bemoeien met de programmering, wat ze in de beschikking nadrukkelijk wel doet.

De wethouder hield, gesteund door het CDA en PvdA, vast aan het onderzoek en de subsidie. Omdat er, gelijktijdig met het debat in de raad, ook door de Tweede Kamer werd gesproken over de mediawet, en dit heeft geleid tot enkele belangrijke wijzigingen waaronder een betalingsverplichting voor de basiskosten van een lokale omroep, zal de SP hier binnenkort op terug komen.

U bent hier