h

Algemene beschouwingen deel 2.

13 november 2008

Algemene beschouwingen deel 2.

Tijdens de tweede termijn van de algemene beschouwingen gaf de SP ontevreden te zijn met de reactie van het college op de bijdragen in de eerste termijn. “ dit college is bang, het verschuitt zich achter zandzakken vol woorden zonder betekenis, de SP wil af van de uitstel en vooruitschuif mentaliteit van dit gemeentebestuur. We bespreken nú de begroting, er zijn nú aanpassingen nodig.” aldus SP fractievoorzitter Jan Broekema. De SP diende daarom 5 moties in.

Ook dienden we samen met oa. De PvdA en GL een motie in, en steunden we een aantal moties van andere partijen. 1 SP motie (de witgoedregeling) is aangenomen.

De SP fractie heeft, ook in de tweede termijn, nadrukkelijk gepleit voor zeer noodzakelijke aanpassingen in het beleid. We hebben in onze algemene beschouwingen de buurt en wijk centraal gezet. Daar ligt de sleutel voor een levendige maar vooral menselijke en sociale stad.

Wij vinden het nodig dat op een aantal gebieden echt meer aandacht moet komen. In de begroting 2009 zien we een aantal positieve zaken en ontwikkelingen, maar volgens de SP kan en moet er veel meer gebeuren om van Assen een stad te maken waar alle mensen meedoen en meetellen. Alles afwegende voldoen de plannen van dit college daar volgens de SP niet aan. Om die reden stemde de SP dan ook niet in met de begroting 2009.

De SP moties waren:
- Een witgoedregeling voor de Asser minima. Deze motie is aangenomen. Het college moet in 2009 met een uitgewerkt en onderbouwd raadsvoorstel komen om een regeling voor duurzame goederen (bv. een wasmachine) als gift in plaats van lening in te voeren.
- In alle wijken van Assen een consultatiebureau. Dit is nu niet het geval, Peelo, Pittelo en Baggelhuizen hebben geen consultatiebureau terwijl dit volgens de SP wel moet. Laagdrempelig en voor iedereen makkelijk bereikbaar. Deze motie is niet aangenomen.
- Realisatische subsidie voor BudgetSupport. Deze stichting doet heel belangrijk en goed werk maar krijgen een weinig realistische subsidie, en hebben inmiddels een klantenstop moeten invoeren. Deze motie is niet aangenomen.
- Beleid voor instellingen (zoals de GGZ) die kwetsbare mensen in de buurten willen plaatsen waarin duidelijke voorwaarden staan waaraan een instelling moet voldoen. Zoals: informeer en betrek de buurt vooraf bij de plannen, geef de buurt een rol en stem, ook na plaatsing etc. Deze motie is niet aangenomen.
- Een extra jongerenwerker in 2009. De huidige jongerenwerkers doen veel goed werk, maar komen handen en voeten tekort. De motie is niet aangenomen.

Ook steunden we moties, of dienden we ze samen in, over:
- extra €50 eindejaarsuitkering voor minima (aangenomen)
- extra geld voor sportstimulering (aangenomen)
- subsidie voor sportclub Bartje (aangenomen)
- een stadsdichter/muzikant/fotograaf (aangenomen)
- jongerenfeest (niet aangenomen)
- AED's bij alle sportvoorzieningen (aangenomen)
- Actie maken van het terugdringen van de WSW wachtlijsten (aangenomen)

Klik hier voor de bijdrage van de SP in de tweede termijn

U bent hier