h

Consultatiebureau Marsdijk sluit in januari: SP wil oplossing en stelt vragen aan B&W

27 september 2008

Consultatiebureau Marsdijk sluit in januari: SP wil oplossing en stelt vragen aan B&W

Per januari verdwijnt het consultatiebureau uit de Asser wijk Marsdijk. Hierover is de SP de afgelopen week geïnformeerd. Het consultatiebureau huurt momenteel ruimte van de gemeente in het wijkgebouw de Dissel. De huurprijs is daar zo hoog, ca. € 13.000 per jaar, dat dit door de JGZ (Jeugd Gezondheid Zorg) niet meer te betalen is, mede omdat de gemeente Assen maar een beperkt budget geeft voor huisvesting. Volgens de SP is dit een zorgwekkende en ongewenste situatie. De fractie stelt hierover vragen aan het college van B&W en wil een oplossing zien.

Sluiting van het consultatiebureau in Marsdijk betekent dat vanaf januari 2009 alle ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar uit Marsdijk niet meer in hun eigen wijk bij het consultatiebureau terecht kunnen. Zij hebben dan de keuze uit het consultatiebureau aan de Reest of aan de Molenstraat (gezondheidscentrum). Er is gesproken over deelname in het MFA/ nieuwbouw in de wijk waar samen met de ASKA, ook het consultatiebureau eventueel een plek zou kunnen krijgen,. Deze plannen zijn voorlopig op de lange baan geschoven. Dit biedt op korte termijn geen oplossing.

Volgens de SP is dit een zeer zorgwekkende en ongewenste situatie voor ouders van jonge kinderen. De SP is van mening dat er in elke wijk in Assen een consultatiebureau moet zijn. Dus ook in Marsdijk. Zo laagdrempelig mogelijk, dicht bij huis, waar ouders met vragen rond de opvoeden en opgroeien terecht kunnen. Waar kinderen en ouders ondersteuning, hulp en zorg geboden wordt en waar nodig kunnen worden doorverwezen.

Het college zou deze visie volgens de SP moeten delen, in al het beleid staat immers dat alle voorzieningen ,(zoals het consultatiebureau) voor ouders, kinderen en jeugdigen in iedere wijk van Assen aanwezig zou moeten zijn. Als dit het uitgangspunt is dan vindt de fractie dat er ook gezorgd moet worden voor voldoende financiële middelen.

SP fractievoorzitter Jan Broekema: “ Doordat ouders met kinderen vanaf januari naar een andere wijk toe moeten bestaat de kans dat ouders niet of minder vaak op het consultatiebureau komen en dat mensen met vragen rond de ontwikkeling van hun kind blijven zitten. Doordat het consultatiebureau uit zicht is van de ouders zullen bepaalde ouders het bureau niet meer bezoeken, omdat men bijvoorbeeld geen auto heeft of omdat het bureau niet meer als laagdrempelige, zichtbare voorziening in de wijk aanwezig is. Dit moeten we voorkomen. Wij willen dan ook snel een oplossing zien van het college“.

De SP stelt de volgende vragen aan B&W
- Wat is uw mening over de situatie die in januari 2009 in Marsdijk ontstaat door het verdwijnen van het consultatiebureau uit de wijk?
- Hoe verhoudt zich dit tot de visie en doelen in uw collegeprogramma rond kinderen, opvoeding en zorg ?
- Bent u met de SP van mening dat er in elke wijk, dus ook in Marsdijk, een consultatiebureau moet zijn ?
- Bent u bereid ervoor te zorgen dat er ook in 2009 een consultatiebureau in Marsdijk blijft bestaan waar ouders met hun kinderen terecht kunnen. Zo ja, hoe denkt u dit te bereiken, zo nee, waarom niet?

U bent hier