h

Buurt en SP boos op college: Veel meer kap Amelterbos dan afgesproken. SP vraagt om opheldering.

6 september 2008

Buurt en SP boos op college: Veel meer kap Amelterbos dan afgesproken. SP vraagt om opheldering.

De gemeente Assen kapt voor het omstreden fietspad in Assen-Oost veel meer bomen dan was afgesproken: geen strook van twee meter maar vijf meter breed. Dat stelde SP fractievoorzitter Jan Broekema vanavond tijdens de raadsvergadering. Hij wenste opheldering van B en W.

Broekema hekelde in felle bewoordingen de gang van zaken. “Deze hele procedure is al een aanfluiting geweest. Slechte informatie naar inwoners, inspraak en bezwaarmogelijkheden die eigenlijk helemaal niks voorstellen, een fopspeen zijn. En nu komt dit er bij: wij kunnen u vertellen: mensen verliezen zo echt het vertrouwen in de gemeente. Mensen voelen zich gewoon bedonderd.”
Na melding van omwonenden en betrokkenen dat er veel meer gekapt wordt zijn we ter plaatse wezen kijken. En inderdaad, een brede strook van 5 meter in plaats van de door het college aangegeven smalle strook van 2 meter. De SP heeft eerst ambtelijk om uitleg gevraagd, is er soms een fout gemaakt? Dit was niet het geval, het klopt dat er meer gekapt wordt, 1800m2 extra, om te zorgen voor een natuurlijke overgang.
Daar mag straks wel weer wat teruggroeien. Wat leuke struikjes in plaats van soms wel 45 cm dikke bomen. En dit wordt niet gecompenseerd.
Het college maakt zo handig, en volgens de SP oneigenlijk gebruik van de boswet, want hoeft geen toestemming te krijgen voor die extra 1800m2. Het college omzeilt zo nog meer kritiek en lastige vragen en heeft gewoon niet alle informatie eerlijk vertelt.

Volgens de SP gaat het college hiermee dan ook flink de fout in en we willen antwoord op de volgende vragen:
- Is dit nu uw manier om met een onderwerp dat voor veel mensen zo belangrijk is om te gaan? Niet eerlijk zeggen wat er gebeurd, in de media uitgebreid doen voorkomen alsof het allemaal wel meevalt, het gaat om een dun strookje terwijl dit in werkelijkheid dus niet zo is.
- Bent u het met ons eens dat “wat natuurlijke”aanwas wat straks op de extra gekapte strook mag teruggroeien toch niet in verhouding staat tot de kap van veel grote bomen op die plek, en bent u het met ons eens dat u op zijn minst 3000 m2 aan bos moet compenseren
- College, waarom heeft u dit achtergehouden.Terwijl u wist hoe dit leefde in de wijk en we in de raad het hier ook meer dan eens over hebben gehad, heeft u hier nooit iets over vertelt.Waarom niet, en wat gaat u hiermee doen.

De wethouder Kuin die wethouder Langius verving wilde niet publiekelijk antwoord geven, zogenaamd omdat hij de informatie niet voor handen had. In een kort debat gaf Broekema aan dat dit niet klopte, alle informatie was die dag ook naar de wethouder toegestuurd, dus hij was op de hoogte. Maar hij wilde dit schriftelijk afhandelen. Kuin beloofde wel op de fiets te springen en zelf poolshoogte te gaan nemen. Meer informatie volgt

U bent hier